Временно отстраниха директорката на Дирекция „Развитие на селските райони” в земеделското министерство

Временно до изясняване на ситуацията е отстранена от длъжност Мирослава Георгиева - директор на Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус”. Отстраняването й е във връзка с доклад, предоставен от ДАНС и констатации на Дирекция „Вътрешен одит” към МЗХ. Назначена е и проверка на Инспектората.
На въпрос има ли осигурено финансиране за ортофото снимки на земеделските земи, Найденов каза, че проблемът е, че не е стартирала обществена поръчка, която да осигури заснемането на 40% от територията. С решение днес на оперативно съвещание на Министерски съвет се създава Междуведомствена комисия, която да стартира процедура по пряко договаряне за закупуване на сателитни снимки от препоръчани от ЕК сателити. По този начин ще спестим и финансови средства, съобщи Найденов. Предварителните разчети са, че този вариант ще струва 4 млн. лв. при 18 млн. лв. за обществена поръчка.
Съвместно с Министерство на отбраната тези снимки ще бъдат обработени във формат, необходим на Главна дирекция „Земеделие” за изплащане на субсидиите на българските земеделски производители.
Със заповед от днес на Директора на Държавната агенция по горите е наложен мораториум върху замяната на предназначението на вече заменените гори.
Със същата заповед е възложена проверка – в срок от две седмици да се докладват променените статути на заменените гори. След това ще има окончателен анализ колко от тези заменени гори евентуално вече са застроени. Временно е преустановено сключването на договори за отдаване под наем на ловни участъци.
/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа