Еколози ще обсъждат строежа на АЕЦ Белене

На 28 и 29 август в Свищов ще се проведе годишна среща на Средиземноморската мрежа за анти ядрено наблюдение, заявиха за БГНЕС еколозите от организацията "АЕЦ БелеНЕ!".
Участници в заседанието на противниците на ядрената енергия са представители от Гърция, Турция, Израел, Малта. Покана е отправена към новите министри на екологията Нона Караджова, на финансите – Симеон Дянков, на икономиката и енергетиката – Трайчо Трайков. По време на двудневната среща ще бъдат обсъдени проектите за изграждане на българската АЕЦ "Белене", нови блокове на румънската "Черна вода" и доизграждане на 3 и 4-ти блок на словашката АЕЦ "Моховце". Организаторите ще се опитат да получат разрешение да видят българската централа в Белене, чието дострояване все още е под въпрос.
През м.г. годишната среща на Средиземноморската анти- ядрена мрежа трябваше да се проведе в Турция, но е бил отложен. Първият международен анти ядрен фестивал е проведен през май 2006 г. - 20 години след аварията в Чернобил, /която беше на 26 април 1986 г., б.р/. Антиядреният фестивал е бил приветстван от генералния секретар на област Южно Егейско море. Тогава е имало лекция за ядрената енергетика и е прожектиран документален филм. Инициативата за фестивала е на организацията “Средиземноморска антиядрена обсерватория”, със седалище на остров Родос.

/ БГНЕС /

Станете почитател на Класа