Скобата става 60 лева

Световната криза покрай Covid-19 удари и неправилното паркиране. Скоро в София нарушителите може да плащат 60 лева при поставена скоба на автомобила им. Това стана ясно на вчерашното заседание на Столичния общински съвет, когато се обсъждаше искането на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да вземе кредит от 15 млн. лв. от Българската банка за развитие.

 

Проведени са предварителните разговори и вече има готов договор. Заемът е за 60 месеца с 9-месечен гратисен период. С тези пари от заема общинското дружество ще се разплати с транспортните оператори в Столична община. Договорът за кредит трябва да бъде одобрен от СОС. Докладът е включен в дневния ред на сесията на 9 юли, четвъртък.

Общинският съветник от „Спаси София” Борис Бонев обаче предложи вместо да се взима заем, може се вдигне цената на глобата за неправилно паркиране - в момента скобата струва 30 лева. Ако такова искане бъде прието, цената ще стане 60.

Аргументите за искания заем са, че дружеството трябва да извърши разплащания, а има доста пропуснати приходи заради епидемията от COVID-19. По време на извънредното положение е намалял пътникопотокът,  а също и продажбата на превозни документи - билети и карти.

Заради мерките срещу разпространението на COVID-19 са въведени ограничения и някои от услугите и дейностите по продажба на документи са били временно спрени, като например шофьорите не продаваха еднократна карта за пътуване, а също и билети. Като се съпостави периодът на извънредното положение със същия през 2019 г., пропуснатите приходи са за около половин милион лева месечно само от продажба на превозни документи, пише в доклада.

Вносители са общинските съветници и председатели на комисии в СОС- Николай Стойнев на Икономика и собственост, Карлос Контрера на Транспорт и туризъм и Георги Георгиев на Финанси и бюджет. За затрудненото финнасова състояние на ЦГМ доведе и промяна на разписанията на градския транспорт, той се движеше със зимно, за да има превозни средства по-често и да няма струпване на пътници.

Комплексни са причините, които доведоха до промяна на Икономическата рамка на транспортната задача, а дружеството има разплащания за реализиран пробег през периода на епиемия от коронавирус. През април т. г. ЦГМ е реализирало продажби за 4,061 млн. лв., което е двойно по-малко от заложените 8,4 млн. лв. в транспортната задача. През май обаче разликата между реализация и задача е само около 1 млн. лв.

Станете почитател на Класа