Инал Плиев: В Южна Осетия си спомниха за жертвите от войната преди година

В столицата на Южна Осетия – Цхинвали продължават проявите, посветени на годишнината от войната с Грузия – това съобщи за Агенция “Фокус” Инал Плиев, заместник-председател на Обществото за приятелство с България в Южна Осетия. В центъра на Цхинвали е издигнат кръст в памет на руските войници, загинали по време на сраженията с грузинската армия през август миналата година.
В 23,35 ч тази нощ на централния площад в Цхинвали се състоя траурна акция „Свещ в памет”, посветена на жертвите на военните нападения от 1989 – 1992 г., 2004 г., 2008 г. На площада се събраха граждани и гости на Южна Осетия, някои от тях пристигнаха в Цхинвали специално за днешния ден. Преди началото на траурното мероприятие се изсипа и проливен дъжд, което накара хората да говорят, че за загиналите скърби и природата. Дошлите запалиха свещ за загиналите през август 2008 г. прозвуча траурна музика, а на специални монитори бяха показани сцени от войната, както и портретите на загиналите. На траурното събитие присъства и президентът на Южна Осетия Едуард Койкоти, който заяви, че всички усилия, предприети от Русия и Южна Осетия, за да бъде избегната войната, са се оказали напразни.
Траурната акция продължи до тази сутрин. Подобни прояви имаше и в Москва, Владикавказ, Волгоград, Киров, Свредловск, Брюксел и други градове на Русия и зад граница.
Днес Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи служба, посветена на загиналите в трагичните събития. Патриарх Кирил ги нарече „трагедия на три братски православни народа”.
Днес в Цхинвали бе открит Музей на геноцида. Той е разположен в жилищна сграда в центъра на Цхинвали, която е разрушена от обстрела на грузинците. По-рано в тази сграда се помещаваше Домът на дейците на науката, културата и изкуствата в Южна Осетия. На откриването на музея присъстваха президентът на Южна Осетия Едуард Койкоти и президентът на Абхазия Сергей Багапш, разказа Инал Плиев.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа