Първанов: Очаквам проблем с газа

По въпроса за АЕЦ „Белене“ трябва да имаме готовност за нови проблеми в снабдяването с природен газ. Затова ни предупредиха и от Брюксел, заяви президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.
„Не мога да коментира промените, които се извършват. Право на министър-председателя е да реди пъзела в Министерски съвет. Има работещ кабинет. Повечето хора са млади, нови и тепърва ще видим какво ще направят“, заяви в Пловдив президентът Георги Първанов, коментирайки пред журналисти рокадите в новото правителство. На въпрос реваншизъм ли е преследването на министрите от стария кабинет президентът отговори: „Аз нямам информация, за кого става дума. За мен е важно да се реши въпроса с наследството. Предпочитам да се говори за установяване на истината и да не се използват такива изрази, които ни връщат към стари времена. За мен е много важно да се установят проблемите, но също така е важно да се изработи антикризисен план“. „По въпроса за АЕЦ „Белене“ трябва да имаме готовност за нови проблеми в снабдяването с природен газ. Затова ни предупредиха и от Брюксел“, подчерта президентът. Той е категоричен, че трябва да ни си гарантира връзката за петролопровода Бургас-Александруполис. „За мен няма колебание, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да се ускори. Ще припомня, една моя стара идея,в проекта да се включат и съседни страни като Сърбия и Македония например. Техните президенти вече изразиха през мен такава готовност“, каза Първанов. Преговорите в Турция и постигнатите споразумения между премиерите Ердоган и Путин дават възможност за облекчаване на големия проект „Южен поток“, заяви президентът Георги Първанов, визирайки състоялата се през тази седмица визита на руския премиер Владимир Путин в Анкара, където той обсъди сътрудничеството в областта на енергетиката с турския си колега Реджеп Ердоган и италианския премиер Силвио Берлускони. "Не бива обаче да изключваме опасността при едно колебание от нашата страна този проект да ни подмине", каза той. Първанов поясни, че той би могъл да мине през южно направление – Турция-Гърция и оттам за Италия. По този начин ние ще останем в страни от проекта“, коментира президентът. Той добави, че проектът би могъл да ни донесе повече сигурност и ресурс и гаранции при снабдяването ни с газ. „В съдебната система има видими проблеми, затова говори и последният доклад на ЕК. "Разговарял съм с премиера. През септември ще свикаме консултативен съвет по тези въпроси“, заяви президентът. Георги Първанов е в града под тепетата, където откри 21-та Международна олимпиада по информатика.
БГНЕС припомня, че тази седмица авторитетното германско издание „Файненшъл Таймс Дойчланд“ писа, че България се е отказала от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Според неназован източник от енергийния сектор, "проектът, в който германската компания RWE има дял от 49%, ще бъде прекратен". Българското правителство ще съобщи това следващата седмица. България не е декларирала, че се отказва от строежа на АЕЦ "Белене", заяви българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, коментирайки публикацията. Ден, по-рано руският министър не енергетиката Сергей Шматко, който придружаваше премиера Владимир Путин по време на блиц визитата му в Турция, заяви, че възможното привличане от България на партньори за осъществяването на проекта за строителство на АЕЦ "Белене" може да подобри структурата на финансирането му. Той смята, че в момента не става дума за отказ на България от този проект, а само за това, че България може да привлече партньори за финансирането на своята част от проекта. Шматко припомни, че финансовото министерство на България е говорило, че проектът е прекалено скъп за тази страна. "Това не е официална позиция на правителството, а само позиция на министерството на финансите", каза министър Шматко, цитиран от РИА "Новости". „Русия и Турция се договориха за няколко големи енергийни проекта наведнъж: Анкара разреши строителството в свои води на газопровод, алтернативен на важния за нея "Набуко". Москва в замяна се съгласи на редица отстъпки, в частност, да подкрепи строителството на конкуриращия се с нейните интереси петролопровод, заобикалящ Босфора и Дарданелите“, така коментира РИА "Новости" резултатите от срещата Путин-Ердоган. Двамата се договориха за започване на проучвателна дейност в турските черноморски води за изграждането на „Южен поток“, в замяна Москва се съгласи да подкрепи турския петролопровод Самсун-Джейхан, който е конкурент на Бургас-Александруполис. В основата на конкуренцията между петролопроводите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан не стои само политиката, а и проблемът дали ще има достатъчно петрол за запълването едновременно на двете тръби. В близка перспектива няма достатъчно количества "черно злато" за запълването изцяло и едновременно на двата нефтопровода. Решението на въпроса, какво да се строи на първо място се намира в областта на енергополитическата борба, коментира известният анализатор от „Тройка Диалог“ Валерий Нестеров.
АЕЦ "Белене" - собственик НЕК, строителството е започнало още през 1984 г., след разпадането на СССР е замразена, възобновява се през 2005 г. Проектната мощност - 2 ГВт, планирано пускане в експлоатация - 2013-2014г.
Газопровод "Южен поток" - проектна мощност до 63 милиарда куб.м. газ годишно, планирано пускане - 2015, дължина на трасетата - над 3000 км, стойност - до 25 милиарда евро. Два основни участъка: Черно море /902 км/, негов инвеститор - "Газпром" и ЕНИ /50 на 50/, оценка на инвестицията - над 4 милиарда евро; сухопътна част /1300 км до Австрия, 990 км до Гърция/, стойност - 15-20 милиарда евро.
Петролопровод Бургас-Александруполис - оператор Trans-Balkan Pipeline B.V.: 51% - "Газпром нефт", "Роснефт", "Транснефт" /по равно/, 24,5% - България, 24,5% - Гърция.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа