Заграбват Южните плажове като частна собственост

Плажовете на юг от Царево са отново окупирани незаконно от концесионери и собственици на имоти. Върху екзотичните местенца продължава да се излива бетон и да се правят частни плажни ивици, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.
Заведенията стигат до самото море, пясъчната ивица е „побеляла” с чадъри и шезлонги, телени огради и крепостни стени посрещат туристите. Беззаконията стигат до невиждани досега размери, въпреки че още през февруари 2009-та беше приета промяна в Закона за концесиите, според която 50 процента от плажа трябва да са със свободен достъп. Концесионерите и стопаните бяха задължени да представят схеми, в които да са посочени зоните с чадъри и шезлонги и безплатната част. Най-фрапиращи са нарушенията на „Малкият плаж” в Лозенец, който е превърнат в бар. Цялата пясъчна ивица, скалите наоколо, включително и една в морето, са обсебени от заведението и плажът е напълно затворен за туристи с ограничени финансови възможности. Отделно от това половината от морския залив е ограден с въжета заради джетовете. Концесионерът е окупирал и знаковите скали в южната част на плажа, любимо място за местните плувци. Сега там има коктейл-бар, маси и шезлонги.
От бившия къмпинг „Оазис“ до Лозенец има три малки плажчета, които са оградени, непристъпни и се ползват като частни. За да стигне до тях, туристът трябва да катери непристъпни скали, оборудван с такъмите на алпинист/както и със съответните умения/. Там собственици на имоти покрай брега са си паркирали джетовете, изкарали чадъри и шезлонги, засадили са си палми. Плажът до луксозното ваканционно селище на бившия къмпинг „Оазис“ е също с режим на частен. Там дебеловрати момчета те гонят още преди да си сложиш хавлията. Всичко е на разположение на собствениците на къщите от селището, които най-често са руски новобогаташи. Заради масовите нарушения кметът Петко Арнаудов разпореди проверка на всички крайбрежни плажни ивици на територията на община Царево. Кметът ще поиска от новия министър на регионалното развитие и благоустройството да извърши проверка и за това спазват ли концесионерите договорите и схемите за разполагане на преместваемите обекти и чадърите по плажовете, съобщиха от пресцентъра на общината. Арнаудов ще търси съдействието на министър Росен Плевнелиев и за осигуряване на по-строг контрол върху стопанисването на плажовете, като ще настоява някои от договорите с концесионерите да бъдат преразгледани. Особено внимание ще бъде обърнато на „Малкият плаж” в Лозенец. Кметът Арнаудов е уведомил за случая Басейнова дирекция – Варна още на 29 юни т.г. и е поискал оттам да се произнесат дали са разрешавали използването на воден обект за атракционно заведение. На фирмата –изпълнител „АСК Ентъртеймънт”, с. Кокаляне, София-град, представлявяна от А. К., е съставен констативен протокол за незаконно построен обект и свързани сглобяеми постройки. Плажната ивица е публична държавна собственост и никой няма право да прави сделки с нея, да я загражда и да излива бетон.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа