Кметът на Бургас: Обмисля се затягане на мерките в Общината

 

„Изключително тежка е ситуацията в Бургас. Има голям дефицит от лекари, медицински сестри и санитари. Не можем да намерим достатъчно лекари, които да поемат тежките дежурства.

Обмисля се затягането на здравните мерки в общината. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от „Фокус“.

Кметът определи ситуацията в Бургас по отношение на COVID-19 като сравнително по-благоприятна, но според него това не трябва да успокоява обществеността.

„Очакваме решенията на Министерство на здравеопазването и на Министерството на образованието и науката. Следим ситуацията. Не сме нито в червената, нито в тъмнооранжевата зона, но това не трябва да ни успокоява. Призовавам бургаските граждани да се отнасят към всеки техен контакт като потенциален носител на вируса. С тази дисциплина можем да задържим заболеваемостта на ниско ниво“, заяви Димитър Николов.

Относно евентуално затваряне на нощните заведения кметът посочи, че такова е възможно, но според него това няма да повлияе значително на ситуацията.

„В Бургас няма толкова много нощни заведения и едно такова затваряне няма да се отрази толкова чувствително, но се обмисля. Обмисля се и ограничаване дейността на пенсионерските клубове, както и въвеждането на часови диапазон за пазаруване на възрастните над 65 години. Това са темите, които коментирахме в началото на пандемията и сега отново са на дневен ред“, допълни кметът.

По отношение на дефицита на медицински специалисти, които да помагат в COVID отделенията, Димитър Николов посочи, че се надява на подкрепа от тях. „Изключително тежка е ситуацията в Бургас. Има голям дефицит от лекари, медицински сестри и санитари. Въпреки призивите за доброволци, такива се появиха недостатъчно за медицински сестри и санитари, но не можем да намерим достатъчно лекари, които да поемат тежките дежурства. В болница „Дева Мария“ заработи буферният център. Очаквахме да заработи и другият - в УМБАЛ – Бургас. Д-р Миразчийски поиска помощ за осигуряването на лекари“, добави кметът.

Той уточни, че медицинските специалисти, които желаят да се включат в COVID отделенията, ще бъдат мотивирани с допълнителни доходи.

„Очакваме днес до обяд развръзката на тази ситуация. Служителите на различните ДКЦ – МЦ се тревожат. Някои от тях са заявили готовността си да подадат оставка веднага, ако открием буферен център там, затова ситуацията е трудна и деликатна. За мен като кмет това е една хуманитарна активност, а тези специалисти са положили Хипократова клетва, затова се надявам да поемат тази ангажираност“, посочи още Димитър Николов.

 

 

Станете почитател на Класа