Предлагат затягане на мерките в България още от 27 ноември. Какво може да бъде забранено?

Затваряне на училища, детски градини и ясли, забрана за тържествата, екскурзиите и спортните мероприятия: днес здравният министър Костадин Ангелов предложи затягане на мерките още от петък.

Ето какво може да се промени:

 

 

 

На брифинг в Министерски съвет днес (23 ноември) здравният министър Костадин Ангелов предложи затягане на мерките с цел ограничаване на пандемията. Предстои предложенията му да бъдат обсъдени от правителството.

Какво може да се промени? 

Предвижда се да бъдат преустановени присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всички колективни спортни, културни и развлекателни меропрития. Министърът предлага също така забраната за нощните заведения да бъде удължена, а ресторантите да затворят и да могат единствено да доставят храна по домовете. И още: да затворят всички магазини освен тези за хранителни стоки. Сред предложените от Костадин Ангелов мерки са и тези: забрана на работата на моловете, на екскурзиите и тържествата. Аптеките, дрогериите, банките, пощите, фирмите за доставки и застрахователните агенции ще останат отворени.

Здравният министър предлага новите мерки да влязат в сила още в петък, 27 ноември. По неговите думи, те би трябвало да дадат някакъв резултат до две седмици. Ако проработят, за Коледа може да бъдат отхлабени, каза още той.

 

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

 

"Не сме обмисляли детайли, които касаят работата на всеки един сектор. Казах какви са принципните ни предложения. Предстои да ги обсъдим с всички секторни министри дума по дума, за да може да анализираме всеки един детайл", каза той пред журналисти.

Относно "зелените коридори" за хората над 65 години в хранителните магазините не е намерен консенсус, обяви министър Ангелов. Той уточни, че поради тази причина "коридорът" отново ще бъде променен - само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

Броят на новозаразените расте

Броят на новозаразените в България продължава да расте. А през последните дни над 40% от тестовете са положителни. Растат и смъртните случаи във връзка с Ковид-19. Досега в страната са регистрирани 121 820 случая на инфекции, от които над 82 000 са активни. Смъртните случаи са общо 2880. През последното денонощие са починали 60 души. За сравнение: в 82-милионна Германия броят на жертвите от началото на пандемията досега е 14 159 при общо над 932 000 инфекции.

В България особено тревожна е ситуацията в болниците извън столицата. През последните седмици в редица малки градове болници останаха почти или дори напълно без лекари за Ковид-отделенията. В големите градове специализираните отделения за коронавирус са пълни. Има недостиг на легла, медицински сестри и санитари, както и на лекари.

Станете почитател на Класа