2814 са новите случаи на заразени с коронавирус. Ще се издават електронни направления за безплатни PCR тестове

2814 са новите случаи на заразени с коронавирус. Направените PCR тестове в цялата страна са 6825, което означава, че 41,2% от тях са положителни. 221 са починали, отчита Единният информационен портал днес.

Най-много новозаразени са регистрирани в областите София, Пловдив, Бургас и Русе.

Излекуваните през последните 24 часа са 1971. В болница остават близо 6800 пацие
Направените PCR тестове в цялата страна са 6825, което означава, че 41,2% от тях са положителни, 457 от тях - в тежко състояние.

Междувременно от днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти. По оптимизацията й работеха 30 фирми, но стартът й се забави.

Досега джипитата имаха право да издават само хартиени направления след снемане на анамнезата на пациента. От днес ще могат да го правят и електронно при наличие на поне два симптома за COVID-19.

Трайните последствия от COVID-19 вече са научно доказани - белодробни аномалии са регистрирани три месеца след преболедуване на инфекцията.

В проучването, извършено от екип от университета в Оксфорд, са включени 10 пациенти, при които е използвана нова техника за наблюдение на белите дробове.

Според експерти възможността за откриване на дългосрочни последствия е от огромно значение за пациентите. А броят на заразените с COVID-19 в глобален мащаб вече е над 63 милиона души.

В Испания ще бъде отворена първата "пандемична болница".

В Белгия отварят магазините като част от облекчаването на карантинните мерки - броят на заразените бележи спад.

В Турция - вечерен час през седмицата и пълна карантина през почивните дни. По този начин властта се опитва да ограничи разпространението на заразата.

Поредният световен лидер с коронавирус е премиерът на Хърватия - Андрей Пленкович, уточнява БНТ.

А от СЗО приканиха хората да преосмислят плановете си за празниците.

"В празничния период всички искаме да бъдем с хората, които обичаме. Не си струва да излагаме на риск себе си и семейството, и приятелите си. Трябва добре да преценим чий живот е заложен на карта с решението ни да бъде заедно. Пандемията от COVID-19 ще промени начина, по който празнуваме, но това не означава, че не можем да празнуваме. Все още можем", каза Тедрос Гербрейесус, генерален директор на СЗО.

Станете почитател на Класа