Опасни ли са зимните курорти и карането на ски

Докато няколко европейски държави затвориха ски курортите си, за да спрат разпространението на Ковид-19, изпълнителният директор за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) д-р Майкъл Райън заяви, че рискът от заразяване с новия коронавирус, докато човек кара ски, вероятно е минимален, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

 

 

"Предполагам, че няма много хора да се заразят, докато хвърчат със ските си по пистите", каза д-р Райън на брифинг на СЗО в понеделник.
Преди СЗО е казвала, че коронавирусът се разпространява много по-лесно навън, защото се носи във въздуха. Ограниченията, наложени за забавяне на разпространението на Ковид-19, затвориха лифтовете в Италия, Франция, Германия, Австрия и на други места, припомня АП.

Д-р Майкъл Райън каза, че опасността от заразяване с новия коронавирус при каране на ски идва от много други дейности, свързани с този спорт.

"Истинските проблеми ще дойдат от летищата, автобусите, които превозват туристите до и от ски курортите, ски лифтовете и местата, на които хората се събират заедно", каза д-р Райън. Той посочи, че социалните контакти на закрито след каране на ски са особено рискови.

По-рано тази година ски курорти във Франция, Италия и Австрия се оказаха сред няколкото места, които са спомогнали за разпространението на Ковид-19 на континента, отбелязва АП.
Изпълнителният директор за извънредни ситуации на СЗО отбеляза, че вместо да се взема на прицел конкретен спорт, като ските или туризма, правителствата трябва да помислят как най-добре да намалят контактите между хората, за да попречат на разпространението.

 

 

 

 

"Проблемът е във всяка дейност, която включва голям брой хора, движещи се в концентрирано пространство", каза д-р Райън. Той отбеляза, че общественият и други видове транспорт трябва да се управляват много внимателно.

Миналата седмица СЗО за първи път от септември регистрира намаляване на случаите на Ковид-19 на световно равнище, като отдаде това на ефективността на ограничителните мерки в Европа. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства новината, но призова към предпазливото й интерпретиране.

Тедрос каза, че предстоящият период на ваканции трябва да накара хората да се замислят добре как да прекарат празниците по време на пандемията.
"Не си заслужава да поставиш в риск семейството, приятелите и себе си. Всички ние трябва да се замислим с чий живот си играем с решенията, които вземаме", предупреди генералният директор на СЗО.

Станете почитател на Класа