ПРАВО НА ОТГОВОР... „Болни с рядко мускулно увреждане: Обречени сме на бавна, мъчителна смърт!“

 

Според цитирани в отвореното писмо думи на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев становището му не е положително, защото ще има "неприемливо високо бюджетно въздействие".

 

 

 

 

ОТНОСНО : SPINRAZA (NUSINERSEN)

 

1.Професор д-р Салчев не дава и не формира еднолично становища от името на НЗОК  и в цитирания случай /по-точно в намека за такъв/ Управителя на НЗОК , в качеството си на представляващ институцията по закон е подписал становище на база на решение на Специализирана  комисия в състава на НЗОК, която се произнася по Докладите за Оценка на Здравните технологии, предоставени от НСЦРЛП.

 

 

2. За конкретния случай комисията се произнесла в няколко аспекта, които са отразени в Становище на НЗОК, подписано от Проф.д-р Салчев в качеството му на Управител. Тъй като става дума за конфиденциална служебна кореспонденция, може само най-общо да се каже следното:

 

 

- НЗОК няма забележки по пълнотата и обективността на оценката.

 

- НЗОК не оспорва преимуществата на препарата откъм медицинска гледна точка , както и  лечебните ползи, и перспективите от неговото прилагане.

 

- Препарата е одобрен от 4 агенции в ЕС, цитирани в доклада за ОЗТ – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , ФРАНЦИЯ , ГЕРМАНИЯ И ШВЕЦИЯ, но в тези страни достъпa на пациентите е договорен при специални схеми от типа на стратегии за намаляване на риска, разписани в специални договори,  брой и подбор на пациентите, правила за начало и край на терапията, и други.

 

- Анализът на бюджетното въздействие показва към този момент невъзможност  за покриване увеличение на разходите на НЗОК /със приблизително 14,5 млн. лв. първата година и до близо със 43 млн. лв. петата година/, при добавяне на нова пациентска популация и в условията на вече приключила бюджетна процедура и утвърден бюджет.

 

Цялостното становище на НЗОК се намира в НСЦРЛП, както и Доклада за ОЗТ, въз основа на който то е изготвено .

Важно е да се знае, че НЗОК покрива плащания, в т.ч. за лекарствени продукти, в рамките на определения всяка година Бюджет на институцията, който се гласува от Народното събрание. Второто и окончателно четене, и гласуване на Бюджета на НЗОК за 2021г. мина миналата седмица в пленарна зала.

 

На фона на ситуацията към момента, натискът върху бюджета на НЗОК  е неимоверен и той е свързан с възникнали извънредни плащания по линия на преодоляване на кризата от КОВИД 19. Отделно трябва да се отчита факта, че за 2021 г. резерва на НЗОК беше разпределен предварително и няма опция за включване на нови молекули за реимбурсация „ад хок“, като е очевидно, че разходи за цитирания продукт за новата популация задължително осигурени лица не са били предвидени в Проекто-бюджета за 2021 г., не по вина на НЗОК.

 

Важно е да се припомни още веднъж, че НЗОК не решава в крайна сметка кой лекарствен препарат да бъде включен или изключен от Позитивния лекарствен списък и съответно от реимбурсация, а само дава свое становище към НСЦРЛП, пречупено само и единствено през наличността на бюджетни  финансови средства за разплащане и на фона на тази наличност, дали има реална възможност дадено ново лечение /нова лекарствена технология/ да бъдат поети за реимбурсиране. Окончателното решение принадлежи по закон на НСЦРЛП.

 

В заключение трябва да се отбележи, че в преобладавщия брой страни-членки на ЕС , в т.ч. и в цитираните в ОЗТ доклада държави, лечението на подобни социално-значими заболявания с висока тежест за пациентите и обществото, се финансират не чрез солидарните здравно-застрахователни фондове, а чрез специални държавни програми през Министерството на здравеопазването.

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА НЗОК

 

Станете почитател на Класа