Ваксината срещу коронавируса идва с 8 трудни условия

Дългоочакваната ваксина на Пфайзер, която се предполага, че ще пристигне у нас първа от общо 5 чакащи одобрение в ЕС около Нова година, идва при определени условия и нечувано трудна логистика. 8 са елементите, които стриктно трябва да се спазят, за да е сигурен пациентът, че е предпазен от коронавируса и че няма риск от развитието на опасни странични ефекти.

 

Първо, тя трябва да се съхранява при минимална температура от минус 75 градуса, което води и до купуването на скъпите фризери, обявени по-рано днес от здравния министър проф. Костадин Ангелов при представянето на националния пандемичен план. 

РНК-ваксината, първа по рода си, идва в партиди от по 975 дози, всяка от които е положена в 195 контейнера от по 5 дози, заедно с необходимия разредител, иглите и спринцовките. 

Веднъж извадена от фризера и разпратена при личните лекари, ваксината трябва да бъде съхранявана при температура от 2 до минус 8 градуса и трябва да бъде приложена до максимум 5 дни. Веднъж разредена пък тя трябва да се инжектира до 6 часа. Освен това след разреждането си дозата не може да се транспортира.

"Пфайзер" изисква поставянето на 2 дози, с разстояние от 21 дни. Ваксината не може да се прилага едновременно с противогрипна, като за целта трябва да се изчака с една седмица.

За разлика от инжекцията за предпазване от сезонните щамове на инфлуенца, тази срещу коронавируса има определени изисквания и след самото поставяне - пациентът трябва да лежи в покой в кабинета около 15 минути и не бива да шофира. Очаква се тя да предизвиква локален дискомфорт като изтръпване, болка и подуване, както и вдигането на температура, която би трябвало бързо да отшуми.

Станете почитател на Класа