Почина Александър Божков

След продължително боледуване почина бившият вицепремиер Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, съобщи Дарик радио.
БГНЕС припомня, че след като претъпя сериозна операция вследствие на тежко заболяване в началото на месеца във ВМА Александър Божков, казаха тогава от болничното заведение, че се подобрява. Преди време бившият вицепремиер е бил опериран от онкологично заболяване, споделиха негови близки.
В едно от последните си интервюта на 23 юли пред Дарик радио Александър Божков и като виден икономист и експерт каза, че Бюджет 2010 г. трябва да има ясни антикризисни приоритети. По думите му – следващият бюджет ще бъде истинското предизвикателство пред новия финансови министър. С встъпването в мандат обаче трябва да се ревизират разходите за администрация и за различни проекти, които са написани, когато се е очаквал излишък в държавната хазна.
„Пред Симеон Дянков и пред неговия екип има две сериозни задачи. Едната задача е пожарникарска и тя е най-после някой да може да бръкне в същинската част на Бюджет 2009, да се види какви са направените до момента разходи, защо са такива приходите и да се опита да се види структурата на разходите до момента. Аз общо взето не съм катастрофално мислещ човек, че да си мисля, че отивайки си, досегашното правителство е отворило широкия джоб и е изсипало страшно много пари. Аз не мисля, че една такава консервативна структура като Министерството на финансите е успяла дори да похарчи много пари. Със сигурност е похарчила някои пари за глупости. Този път бяха много объркани от кризата и не беше толкова предизборно, колкото на политическо ниво бяха объркани”, каза Александър Божков. На въпрос какво може да се съкрати до края на годината, Божков каза: „Трябва да се види какви разходи за администрацията, какви разходи по различни проекти, но истинското предизвикателство пред екипа на Дянков е бюджетът за 2010-а”.
Александър Божков e роден на 9 август 1951, в София. Завършва американски колеж в Багдад и Висшия машинно-електротехнически институт в София, специалност машинно инженерство. Завършва американски колеж в Багдад и Висшия машинно-електротехнически институт в София, специалност машинно инженерство. Вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски, остава на този пост и в правителството на Иван Костов. Освободен е края на 1999 по предложение на министър-председателя за структурни и персонални промени в правителството и е назначен за главен преговарящ с Европейския съюз. Подава оставка от този пост на 9 юни 2000. От 2000 година е съпредседател на Центъра за икономическо развитие www.ced.bg, колумнист във вестник „Дневник“, водещ на музикалното предаване „Музика за душата“ по Дарик радио.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа