Броят на загиналите в Охрид достигна 22

Нови пет тела са извадени от водите на Охридското езеро, с което броят на жертвите достигна 22. Очевидец заяви, че извадените по-рано 17 тела са откарани в охридска болница. По неофициална информация, има две версии за разигралата се трагедия с кораба „Илинден“, който потъна в 11.00 ч. местно време на 200 метра от брега, в близост до къмпинг“Елешец“.
Според първата, по всяка вероятност скъсано метално въже, което е поддържало равновесието на плавателния съд, е причината за трагедията с потъналия кораб. Това съобщиха представители на експертния екип пристигнал на мястото на инцидента. Предполага се, че при скъсване на въжето, корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корабът е разполагал с документ за техническа изправност, той е сравнително стар. Произведен е преди около 70 години.
Според втората версия, корабът е бил претоварен. Той е имал разрешения да превозва 40 души, но на борда му са плавали 53.  Първи на помощ на потъналия кораб са се притекли група водолази на македонското МВР, които са били на редовно обучение в региона. Помощ също така са оказали и туристи, намиращи се в близкия къмпинг. Все още не може да се каже точният брой на хората, които са спасени. На мястото на инцидента пристигна македонският президент Георге Иванов. Македонското правителство реши да обяви утрешния ден в Македония за ден на траур. От своя страна българският министър-председател Бойко Борисов информира държавния глава, че ще предложи на Министерския съвет също обявяването на ден на национален траур. Всички културни мероприятия в Пловдив и Асеновград са отменени. Вместо тях спуснаха траурното знаме пред общината. 
Във връзка с трагичния инцидент МВнР изиска създаване на кризисен щаб и предостави следните телефонни линии за допълнителна информация : 948 30 03 и факс 948 27 05.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа