Митниците не връщат акциз на данъчни длъжници

Митниците в Пловдивско възстановяват акциз на граждани и фирми, които имат данъчни и осигурителни задължения в запорирани от НАП сметки, съобщават от Националната агенция по приходите.
Регионалната митническа дирекция (РМД) и териториалната структура на НАП в града под тепетата са сключили споразумение, с което е изграден механизъм за обмен на данни. Проектът е пилотен в регион Пловдив и се очаква се подобни споразумения да бъдат подписани между митническите дирекции и териториалните структури на НАП в страната.
Целта на споразумението е при подаване на искане за възстановяване на суми от бюджета, при наличие на задължения за данъци и осигурителни вноски, да се предприемат съответните действия, така че сумата да постъпи обратно в държавния бюджет. Механизмът е следният. След като митничарите уведомят НАП на кои лица предстои възстановяване на акциз, в приходната агенция проверяват колко от тях са данъчни длъжници. Ако се установи, че има такива, сметката, по която митниците превеждат акциза, се запорира от НАП.
В резултат от обмена на данни само през август 16% от поискалите възстановяване на акциз от РМД - Пловдив се оказаха длъжници в териториалните дирекции на НАП в Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора.
Общо до този момент от регионалната митническа структура е подадена информация за 232 фирми и граждани, от които 15 са регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове, а останалите са земеделски производители.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа