Юлиана Николова: Борисов иска 24 часа работа за търсене на виновни за неусвояване на еврофондовете

На официалното си посещение в Брюксел тази седмица министрите ще поискат удължаване на срока за изпълнение на проектите по ИСПА с 12 месеца, а за някои от проектите с 18 месеца, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев след първото заседание на Съвета за управление на еврофондовете, предаде репортер на БГНЕС.
Сред приоритетните проекти, за които ще разговарят българските министри са тези за Дунав мост, изграждането на жп линията Пловдив-Свиленград и проекта за водния цикъл на Русе. Проектът на Русе е най-проблемният от тях. Министрите ще отидат с конкретен екшън план за изпълнението на всички проекти, съобщи още Плевнелиев. Ще се работи и за подготовката на повече проекти и по-специално големи инфраструктурни и такива с голямо значение за страната. Голяма част от забавянето се дължи от бюрократични спънки, причинени от работата на държавния апарат. Има проблеми с качеството на изпълнението и със самите договори по някои от проектите на ИСПА, заяви Плевнелиев. Занапред всеки проект ще има служител, който ще отговаря за него и който ежемесечно ще контролира изпълнението и качеството му. Основният приоритет на правителството относно усвояването на средствата по оперативните програми, ще бъде предотвратяването на конфликта на интереси, заяви -председателката на съвета Юлиана Николова.
Според Николова, няма да има съществени структурни промени в администрацията, която работи с проектите, свързани с европейското финансиране. Всеки министър обаче, си запазва правото при установени съмнения за конфликт на интереси да отстранява служители. Николова изтъкна, че по време на заседанието на съвета премиерът Бойко Борисов е инструктирал всички министри да работят 24 часово по изготвяне на списъци с виновни хора, заемащи управленски позиции, които са извършили длъжностни нарушения във връзка с европейските средства. Вицепремиерът Симеон Дянков изтъкна, че част от тези списъци вече са готови. В момента тече отстраняване на проблемите в информационната система, свързана с оперативните програми, които бяха констатирани в оценката, която България изпрати на Брюксел за тях. Оценката за съответствие на програма „Регионално развитие“ ще бъде приоритетно представена и се очаква тя да бъде изпратена първа в Брюксел, тъй като недостатъците там са най-малко, уточни Николова. Паралелно ще се работи и за ускоряване на процедурите по проектите към програмите и привличането на повече такива. На посещението си в Брюксел българските министри няма да разговарят в подробности за предприсъединителна програма ФАР, тъй като към момента нямат категорична обща позиция за исканията си. Относно ОП „Административен капацитет“, вицепремиерът Дянков уточни, че се очаква в рамките на месец, месец и половина, Брюксел да даде своето становище по новия проект на кабинета за дейността на тази програма. Относно административния капацитет на Разплащателната агенция, която работи в проекти, свързани с програмата за развитие на селските райони,
Юлиана Николова заяви, че ще се работи за изготвяне на стратегия за обучението и запазването на хората, които работят там и използването максимално на целия им капацитет.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа