Обвиниха Валери Цветанов за заменките

Бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов бе обвинен за заменките на земи, извършени по времето, когато е бил министър на МЗХ, предаде репортер на БГНЕС.
Цветанов твърди обаче, че всички заменки са извършени законосъобразно.
Той повтори, че не се притеснява и разчита напълно на българската правосъдна система. Мярката наложена на бившия министър е подписка. Министърът беше извикан на разпит в Националната следствена служба във връзка с повдигнатите му обвинения от прокуратурата. Цветанов уточни, че обвиненията към него са свързани с последните извършени заменки, но не си спомня кои са те. По отношение на другия извикан днес в следствието Стефан Юруков, бившият министър не знае мотивите и целта на разпита. Като бивш председател на Държавна агенция Юруков няма нищо общо със структурата на МЗХ, уточни Цветанов. Адвокатът на Цветанов Васил Василев заяви, че ще говори конкретно, когато влезе в сила оправдателната присъда. Според него при това обвинение по чл. 282 няма абсолютно никакво нарушение. „Позорно е да се предявяват такива обвинения“, каза Василев. Той не знае дали обвиненията срещу бившия министър са политическа поръчка, но ги определи като позорни от гледна точка на правото. Предстои назначаваното на оценителна експертиза за 15 случая на замяна. В обвинението не се посочвало за така наречените празни полета. Прокуратурата е на ход, каза Василев.
По-рано днес градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че имат намерения през деня да направят процесуално-следствени действия за повдигането на обвинения срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов и бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Ще се повдигнат обвинения към двете лица, коментира действията на прокуратурата Кокинов. Активно работим по случаите в министерство на отбраната, заяви той и допълни, че има сграда в Стара Загора, която се проверява, във връзка с ремонта, извършен под шапката на Министерството на труда и социалната политика през мандата на Емилия Масларова. Преди няколко седмици получихме сигнала за втора ръка вагоните закупени за БДЖ, работим активно по него, каза той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа