Само 3% от хотелите в България са сертифицирани по качество

93 от около общо 3015 обекта за подслон, занимаващи се с хотелиерство и ресторантьорство имат сертификати за качество ISO: 9001 – 61 обекта, за система за управление на безопасност на храните ISO: 22000 – 13 обекта и за НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") – 19 обекта, съобщиха специално за БГНЕС от сертифицираната международна организация СЖС.
Това е около 3% от общата бройка и показва един доста малък процент на сертифицираните в бранша. Резултатите са от проучване на СЖС България за сертифицираните хотели на територията на страната. Проучването е предизвикано от зачестилите през този сезон коментари и незадоволителни оценки на обслужването и условията от страна на туристите. Използвани са данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2009г. в България за регистрираните средства за подслон – хотели, гостоприемници, хижи и т.н. – са 3015; данните на сертифициращата компания СЖС и информация от Сдружение Клуб 9000. Сертификацията по НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") не е задължителна според българското законодателство, но е важен критерий за добри практики в хотелиерския бранш, тъй като системата се концентрира върху предотвратяване възникването на опасности, които биха застрашили здравето или дори живота на клиентите. Едни от най-важните фактори за удовлетвореност на клиента по време на почивка са условията на хотела, хигиената, кухнята, която предлага хотела и личната безопасност на почиващия, според експертите и дългогодишния опит на компанията. Факторите са класифицирани така от самите потребители на хотелски услуги.
На базата на химични изследвания и микробиологични анализи сертификатите, издадени от СЖС гарантират за качество, висока хигиена, безопасност на храните, посредством глобална програма за мониторинг на хигиената. Тези сертификати свидетелстват и за грижа към околната среда, която става все по-важна за почиващите и за обществеността. Посредством анализите, предоставени от СЖС България се установява наличието на опасни бактерии като легионелата във вентилационните системи или водите в басейните на хотелите, а използването на „мистериозен гост” дава ценна и важна информация, както и насоки за качеството на обслужване.
SGS е основана през 1878г. в Руан, Франция, като фирма за контрол на зърно, през 1919г. в Женева е преобразувана в Société Générale de Surveillance S. A.СЖС България е филиал на групата SGS и е официално регистрирана в страната през 1991г. Компанията притежава голям опит и познания за нуждите на бизнес клиентите и условията на сертификационния пазар у нас. Към настоящия момент, на територията на страната, СЖС България разполага с офиси и лаборатории в София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Добрич. Част от дейността им включва анализи на зърнени култури, строителни материали, нефт и нефтени продукти, генномодифицирани организми, както и микробиологични изследвания. В порт-фолиото на компанията влизат и услугите аутсорсинг, управление на риска, технически консултации и обучения. С дейността и анализите си СЖС България доказва съответствието на стоките с изискванията по договорите, подпомага бързината и ефикасността при извършването на търговските сделки, спомага за намаляването на рисковете и улеснява кредитните процеси.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа