Дават ордени на македонците, спасили българи от кораба "Илинден"

Орден „За гражданска заслуга“ I степен ще получат македонските граждани, рискували живота си за спасяването на българските туристи при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро на 5 септември. Това съобщиха вчера от правителствената информационна служба, след като премиерът Бойко Борисов одобри докладна записка на министър Божидар Димитров за награждаване на македонците. Предстои българското Генерално консулство да уточни списък с имената им.
В същото време транспортният самолет на българските военновъздушни сили "Спартан" пренесе телата на загиналите при злополуката в Охридското езеро и се приземи в 1 часа миналата нощ на аерогарата в София. Самолетът бе посрещнат от министъра на отбраната Николай Младенов. Аутопсията, извършена в Македония, е показала, че всички починали са паднали във водите на езерото живи и никой не е загинал от травма. В понеделник късно вечерта близките на загиналите се завърнаха в България с правителствения самолет Ту-154, след като участваха в разпознаването на телата.
От ВМА съобщиха, че екипът от кардиолог, невролог и психолог е оказал ефективна помощ на близките на загиналите. Медиците летяха заедно с тях през престоя им в Македония и завръщането в България. „Психолози и психотерапевти на ВМА ще оказват допълнителна психологическа помощ на пострадалите и семействата на загиналите“, съобщиха още от академията. Всяко от семействата на загиналите ще получи от правителството помощ в размер на 10 000 лева. Психолози от агенция по закрила на детето ще помагат на децата, изгубили майките си в инцидента, съобщиха вчера от социалното министерство.
Поклонението пред тленните останки на трагично загиналите при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро е днес от 10.00 часа във фоайето на читалище "Напредък" в гр. Пирдоп, стана ясно вчера. Мястото беше уточнено от местните власти и семействата на загиналите. Ще бъде извършен общ траурен ритуал за жертвите от Пирдоп, Антон, Мирково и Златица, след което траурни процесии ще съпроводят телата им до родните места.



Мартин Димитров обвини властта в популизъм

В България вилнее тежък популизъм, заяви вчера лидерът на СДС Мартин Димитров по повод активността на властите към инцидента в Охрид. Важно е да се разбере дали фирмите имат всички необходими документи и дали не са погазили грубо закона, добави той. „По нашето Черноморие има много такива лодки, които никой не контролира, и цяло чудо е, че не се е случил инцидент“, заяви депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров. „Парадокс е у нас, че туроператорските фирми трябва да имат регистрация като търговски, но те плащат само 7% ДДС. Това създава предпоставка и обикновените търговци да действат като туроператори.“, каза още Гяуров.

Станете почитател на Класа