Европа с положителна оценка за спортната ни стратегия

Европейската комисия даде положителна оценка на разработената от екипа на министър Свилен Нейков “Стратегия за развитието на българския спорт 2010 – 2020 г.”
Страната ни е една от първите държави на Стария континент, предоставила за одобрение такава дългосрочна програма, стана ясно на срещата на Нейков с ръководствата на българските спортни федерации. Сред главните приоритети в работата на Министерството на физическото възпитание и спорта министърът подчерта осигуряването на възможности за практикуване на двигателна активност, социален туризъм, развитието на ученическия спорт и спорта за високи постижения като средство за повишаване престижа на нацията. Реконструкцията и модернизирането на базите, привеждането им към международните стандарти на Европейския съюз, оборудването на допинг лаборатория в съответствие с изискванията на Световната антидопингова агенция, изграждането на нови спортни обекти и съоръжения са също сред акцентите в новата спортна политика на България.
Във връзка с реализирането на идеята за данъчни облекчения в спорта Свилен Нейков ще има среща при министъра на финансите Стефан Дянков с представители на петролните компании у нас за уточняване на начините за данъчни облекчения на фирмите, които рекламират в спорта. “Ще настояваме базите и спортните съоръжения като Зимния дворец, залите “Христо Ботев” и “Фестивална”, стадион “Академик” и други, които в момента са превърнати в търговски дружества, да минат към Министерството на физическото възпитание и спорта. Искаме да ги стопанисваме по предназначение", подчерта Свилен Нейков. "С насърчаване на публично-частното партньорство в бъдеще и с помощта на федерациите тези обекти трябва да бъдат реновирани, за да провеждаме там състезания. Готови сме да ги отдадем на съответните федерации за контрол и управление. Ако сключим договор за 10 години, даваме срок от 3 години, в който нещо трябва да бъде направено по тях. Ако това не стане, връщаме базата обратно към нас и търсим друг начин за нейното стопанисване”. Министър Нейков изтъкна, че ще има нов подход при финансирането на федерациите. На всяко тримесечие ще се извършват тестове за състоянието на техните състезатели, които провеждат Олимпийска подготовка. На базата на тях ще се предоставят допълнителни средства на тези, които работят добре. Предстои промяна на статута на спортните училища в страната от общински в държавни, стана ясно още на срещата. “За момента нямаме възможност да възстановим пълната база от 26 училища от миналото. На първо време 7 спортни училища в страната и две в София, както и спортните интернати към тях, ще минат на пряко подчинение на Министерството на физическото възпитание и спорта”, каза още Нейков. Екипът на министъра предостави на федерациите проект с изменения на Закона за физическото възпитание и спорта и на Наредбата за професионалната правоспособност и квалификация на работещите в областта на физическото възпитание и спорта. До края на седмицата федерациите трябва да направят своите предложения за промени в двата документа.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа