Цветан Цветанов : Най-много ме смути безотговорното управление

Първо беше много тъжно, че при такъв трагичен инцидент се случи тази конфронтация с президента Първанов, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Нова телевизия.
Според него закриването на министерство на извънредните ситуации е вече затворена страница и службите за защита към МВР работят добре, каза той по повод казаното от Първанов, че трябва да има специално звено за реагиране при извънредни ситуации. Цветанов даде за пример действията при природното бедствие в Добрич. Той отдава реакцията на Първанов като непознаване на работата на правителство и срещите, които е правил премиера Бойко Борисов по енергийните проекти. Според Цветанов по енергийната стратегия на страната трябва да има консенсус, независимо кой е на власт. Тази политика трябва да е и в синхрон с политиката на Европейския съюз. От там гледат с необходимата критичност и с оптимизъм към действията на правителството, посочи Цветанов. Тези енергийни проекти струват на държавата ни около 7 млрд. евро и това има пряко отношение към националната ни сигурност. Не е сериозно такива сериозни теми да бъдат заявени като решение двайсет дни след като започва работа едно правителство, счита Цветанов. Консултативната среща по националната сигурност е договорена с премиера, но е малко учудващо, че първото заседание на съвета с новото управление е по тема, която до скоро беше табу, каза още вицепремиерът. Моята тема на на утрешното заседание ще бъде по мониторонговия доклад на ЕК. Заедно с министъра на правосъдието Маргарита Попова ще коментираме по проблема "Право и вътрешен ред", уточни министърът на вътрешните работи. Наблегнал съм и на темата по усвояването на средствата по инструмента Шенген. Той отново напомни, че не са усвоени голяма част от средствата, които трябва да бъдат усвоени до края на 2009 г. Те са разработили план с министъра на финансите Симеон Дянков. Ако загубим парите, ние все пак ще трябва да изпълним критериите по Шенген, като външна граница на ЕС. Има закупен един хеликоптер и има процедури за купуването на още три, които трябва да отговарят на определени технически параметри.
. Холандия имаше позиция, механизмът за Шенген да бъде обвързан с механизма за проверка, но в Брюксел тези позиция беше отхвърлена, напомни Цветанов. В момента текат проверките на въздушната и сухопътната граница и след тях, ще направим преоценка на мерките, заяви Цветанов. Тежкото икономическо състояние на държавата не ми позволява да разширя капацитета на техническите средства в МВР, но можем „да изчистим къщичката” от корупция, защото има и честни полицаи, каза той. Вътрешният министър обяви, че вече е разкрито последното убийство в Ботевградската община на 64- годишна жена. Като пример за увеличение на престъпността сред малолетните той посочи нападението на 80 годишен мъж от Монтана , който е бил нападнат, тази нощ от трима малолетни. Те са заловени, но мъжът остава с опасност за живота, заяви Цветанов. Престъпността, според него, се увеличава, заради деморализирането на обществото през последните години и заради липсата на разкрити престъпления.
Нямам политически аргумент, когато сменям директори на окръжните полицейски управления, заяви той. За мен е важно дали даденият директор изпълнява задълженията си. Всички проверки, които направихме показаха, че няма нищо доказано по корупционните престъпления на местно ниво, заяви той. Като случаи с липса на разкрития за корупция той изброи Водното огледало и околовръстното шосе в Кърджали, което като проект е било заложоно за 7 млн., а а при завършването му вече е струвал над 70 милиона. МВР трябва да противодейства на подобен вид престъпления, а не да сме статистици, които констатират факти, заяви той.
Много майки на наркозависими ми се обадиха, за да изразят позицията си спрямо делото за смъртта на Чората и да защитят полицаите, обвинени в убийството му. Надявам, че съдът ще се произнесе обективно и ще вземе правилното решение, заяви Цветанов във връзка с делото. Мисля , че това, което в момента се случва между ДАНС и МВР е, че се изгражда по-силна връзка, за да може да се работи срещу престъпността. Направи се цялостен анализ, как може да се изчисти профила на двете институции, за да не се покриват функциите им. Сега ние си споделяме информация, за да преценим кой да работи по определен случай, но не пилеем средства и ресурси, коментира той. Водещо е да се подобри координацията, за да има по-добри резултати. ДАНС се превърна в една публична полицейска служба, а във нейния фокус трябва да са Националната сигурност и контраразузнаването. /БГНЕС
Ако имахме намерение да се месим в работата на ДАНС, нямаше да създадем парламентарна комисия за контрол на ДАНС без участието на депутати от ГЕРБ. Сключихме и споразумение и с главния прокурор и с председателя на Агенцията, напомни Цветанов. Когато ДАНС имат важна операция се обръщат за съдействие към МВР, както и по същия начин ще постъпваме и ние. Така вече няма да има затъмнение между двете институции. За мен е обезпокоително, че има доклад за корумпирани министри. Аз не съм виждал такъв доклад, но щом така се говори непрекъснато, може би има, каза вътрешният министър. Но договореността ни с Борис Велчев и Цветлин Йовчев е да не допуснем никой да не е безнаказан и от предишното и от сегашното управление, посочи Цветанов. Според него е манипулативно, че се говори за някои служители на ДАНС, че работят и за чужди разузнавания. Цветанов посочи, че е недопустимо да има разработки като "Галерия" и допълни, че ако има правна възможност ще се върне към разработката "Лиани", като отказа да конкретизира кои министри са замесени в нея. Никога не съм представял, че държавата се е управлявала така безотговорно, каза Цветанов в отговор на въпрос какво най-много го е смутило, когато вече е в управлението на държавата. И това са наслагвания от 20 години, уточни той. Ако изпълняваме обещанията си, ще продължаваме да имаме подкрепата на партиите и на хората, които ни подкрепят, подчерта той. В заключение Цветан Цветанов каза, че не познава такъв голям капацитет в образованието като настоящия министър Йорданка Фандъкова без да уточнява дали тя ще е изборът на ГЕРБ за кмет на София

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа