Дянков: На България й трябва цялостна реформа, а не парче по парче

Няма да предлагам нормативни промени за банките. Правителството не може да се разпорежда на БНБ, каза вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.
Няма да предлагам нормативни промени, които да попречат на банките да променят едностранно условията по кредитите, каза министърът. На България й трябва цялостна реформа, а не парче по парче. Аз дадох пример, как в министерство на финансите се оптимизират 14 %. Оптимизацията в НАП ще бъде 8 %, а за митниците ще представя, какъв процент ще бъде, следобед на пресконференция. Основната задача на краткосрочните мерки за борба с финансовата криза е развитие на българската икономика. Моят приоритет е влизане на България в европейската зона. На-важно е да постигнем балансиран бюджет за 2010 г., това ще даде сигнал на чуждите инвеститори. Сред приоритетите той посочи финансово оздравяване и изграждане на инфраструктурни обекти по ОП "Транспорт" и "Околна среда". По-бързото връщане на ДДС към фирмите, дава резултат в реалната икономика. От 620 млн.лв. сега остават само 180 млн.лв. да се върнат на фирмите. Това дава пряко отражение върху данък-печалба и ДДС. По време на криза не трябва да се променя данъчната политика, като пример той даде Словакия, където също има 10 % ставка. Това е държавата в Източна Европа най-бързо излязла от кризата, допълни Дянков. Правителството е приело 82 мерки за противодействие на финансовата и икономическата криза.
Идната седмица ще има два консултативни съвета, с участието на научните среди, за създаване на цялостна пенсионна реформа. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на съвместната пресконференцзия в МС. Другият уточни той е за квалификацията на работната сила. Държавата няма политика за развитие на кадрите си, каза още министър Младенов. Има несъответствие на пазара на труда между търсенето и предлагането. Повече от 10 млн.лв. са изхарчени за квалификация 137 хиляди души- работещи и безработни. По време на този съвет ще се вземе предвид и демографската ситуация в България. Според Младенов ограничаване на нивото на безработицата е основната антикризисна мярка.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа