Иван Костов: Петко Сертов разпозна подписа си под предложението за подслушване в „Галерия"

Петко Сертов е разпознал подписа си под предложението да бъдат подслушвани на определени лица в делото „Галерия”, вчера по време на изслушването му пред парламентарната комисията за контрол на ДАНС, заяви председателят й и лидер на ДСБ Иван Костов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Алексей Петров има участие в делото на "Галерия", но не е ясно в качеството му на какъв, заяви също Иван Костов. Той добави, че през 2008 г. той не е имал длъжностна характеристика в ДАНС. От думите на Костов стана ясно също, че Алексей Петров е участвал в разпита, разговора или пиенето на кафе с Огнян Стефанов, преди да бъде пребит, като на тази среща са били и други служители на ДАНС.
На въпрос дали в Комисията ще бъде поканен Алексей Петров, краткият отговор на Костов беше: „Защо?” и след пауза той добави, че този който иска да бъде изслушан, трябва да напише молба до Комисията, за какво иска да бъде питан, тъй като Комисията не била „арменски поп”. На Иван Костов бе зададен въпрос дали –парламентарната комисия ще се заеме с делото „Лиани”. След 5 минути имам въпрос по време на парламентарния контрол към вътрешния министър Цветран Цветанов, чуйте и ще се ориентирате, каза той.
Другата тема, която засегна председателят на Комисията за контрол на ДАНС бе становището относно междинният финансов отчет на ДАНС. Комисията оценява като много добри финансовите разходи на агенцията. Намалението на субсидията е значително – с 18 .3% и е посрещано с икономии в капиталовите разходи и разходите за издръжка. Костов заяви, че е висок дялът на разходите за работни заплати и ще има съкращаване на персонала, за да могат да стигнат средствата за по-добро техническо оборудване и дейност. Предстои пенсиониране на служителите на ДАНС, а групата на хора с над 25 години трудов стаж е голяма, подчерта Костов. 109 млн. ще бъде бюджетът за тази година на ДАНС с намалението. Костов заяви също, че не знае колко е средната работна заплата в агенцията, но според него е значително по-висока отколкото тази в МВР. Подготовката на ДАНС за бюджет 2010 г. е проведена в срок, според парламентарната комисия. В него пише, че ДАНС е предложила консервативен бюджет и е отчела необходимостта от някои големи капитални разходи. Комисията е взела решение да се запознае на свое следващо заседание със състоянието на човешките ресурси в ДАНС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа