Г-20 се утвърди в световната икономика

Лидерите на Г-20 се договориха по повечето въпроси, които чакаха решение от питсбъргската среща. В комюникето след завършване на срещата беше фиксирана договореността за ограничаване на бонусите на топ-мениджърите на компаниите и преразпределение на квотите в световните финансови институции в полза на развиващите се страни.
Самата Г-20 от днес нататък се превръща в основния световен форум за икономическо сътрудничество. И много скоро срещите на върха на Г-20 ще станат ежегодни, а не два пъти годишно, както е сега, отбелязва РИА "Новости".
20 глави са по-добре
След приключване на работата на Г-20, която за пръв път беше свикана през ноември 2008 г. за търсенето на изход от разрастващата се световна икономическа криза, беше взето решение, че форматът Г-20 ще стане основния за решаването на въпросите на световната икономика. "Ние определихме формата на Г-20 в качеството на основен форум за международно икономическо сътрудничество. Учредихме съвет за финансова стабилност с участието на водещите бързо развиващи се икономики и приветстваме неговите усилия за координиране и мониторинг на напредъка в укрепването на мерките на финансово регулиране", се казва в комюникето. Както отбелязват експертите, в компетенциите на Г-8, където преобладават развитите западни икономики, ще остане обсъждането на геополитическите въпроси.
Наболели въпроси
Държавните глави от Г-20 достигнаха договореност по един от най-болезнените икономически въпроси в периода на криза – бонусите на топ-мениджърите на компаниите, чийто размер се превърна в един от най-главните дразнители на общественото мнение във времена на повсеместни съкращения. В комюникето Г-20 подкрепят препоръките на комисията за финансова стабилност, учредена на предишната среща в Лондон, насочени към привеждането на компенсационните плащания в съответствие със задачите за дългосрочна стабилност на компаниите. Става дума за избягване на дългогодишните гарантирани бонуси на топ-мениджърите; за искането за отсрочване на значителна част от различните компенсационни плащания и поставянето им в зависимост от показателите на компаниите; за възможността да се откажат и върнат премиалните плащания; за прозрачност на плащанията на топ-мениджърите и откритост на информацията за тях; за ограничаване на компенсационните плащания до определен процент от общата печалба на компанията в случаите, когато тези бонуси противоречат на задачата за запазването на безопасната финансова основа на компанията; за осигуряване не независимост на органите, които трябва да следят политиката на компаниите по плащанията на премии. Освен това, лидерите на Г-20 се договориха за преразпределение на квотата на гласове в МВФ и Световната банка. "Поехме ангажимент за преразпределяне на квотите в МВФ в полза на динамично формиращите се пазари и развиващите се страни, прехвърляйки не по-малко от 5% от представените страни към непредставените, използвайки в качеството на стартова основа текущата формула за изчисление на квотите", се посочва в комюникето. "Договорихме се за съществено разширение на правото на глас в размер на не по-малко от 3% за развиващите се страни и страните с преходна икономика в СБ", се казва в документа. Едновременно с това Г-20 призова реформираната СБ "да играе водеща роля при реагирането на проблеми, изискващи глобални съгласувани действия, като проблемите с промяната на климата и продоволствената сигурност". Освен това "двайсете" взеха решение да осъществят в средносрочна перспектива поетапно съкращаване и рационализиране на субсидиите, отпускани за използването на неефективни видове изкопаеми горива, едновременно предоставяйки целева помощ на най-бедните слоеве от населението. В комюникето се говори за решение да се съдейства за прозрачността на енергийните пазари и пазарната стабилност. Също така в документа има договореност по въпросите на борбата с климатичните промени и се изразява подкрепа за усилията за сключването на нов договор за ограничаване на отделяните вредни емисии на конференцията в Копенхаген.
Поглед към светлото бъдеще
Лидерите на Г-20 се разбраха в Питсбърг за рамкова стратегия за силен, устойчив и балансиран ръст. "За начало на неговото реализиране ние се ангажираме да разработим процес, в хода на който бихме набелязали цели, бихме предложили стратегия за постигане на тези цели и заедно бихме оценявали напредъка", се казва в комюникето. "Двайсете" се обръщат в тази връзка към МВФ за съдействие при анализа за съвместимост на вече съществуващите стратегии на национални и регионални нива. "Заедно ще работим за да направим така, че нашата фискална, валутна, търговска и структура политика съвместно да съответства на по-устойчивите и балансирани траектории на ръста", се отбелязва в документа. Освен задвижената от лидерите на Г-20 "стратегия на ръста", за оптимизма на участниците в срещата говори и обстоятелството, че в скоро време от 2011 г. срещите на "двайсете" на високо равнище няма да се провеждат два пъти годишно, както е сега, а само веднъж. През 2010 г. срещите на Г-20 ще се проведат в Канада през юни и в Южна Корея през ноември. Срещата на Г-20 в Питсбърг е третата поред. За пръв път лидерите на 20-те най-развити държави се срещнаха през ноември 2008 г. във Вашингтон, а за втори – тази година през април в Лондон. В Г-20 влизат САЩ, Великобритания, Франция, ФРГ, Италия, Япония, Канада, Русия, Китай, Индия, Бразилия, Аржентина, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, ЮАР, Южна Корея, Австралия, Индонезия и ЕС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа