Бойко Борисов: Винаги съм се готвил за война, за да живея в мир

Балансираният бюджет не е популярна мярка, дори в Европа. Ние няма да теглим кредити, както направи Румъния. Трябва да покажем, че сме финансово дисциплинирани, за да влезем в Еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов пред БНР.
Като станах кмет по същия начин заварих София: без детски градини и метри, а имаше само заменки. По същия начин действам сега, като спирам заменките. В петък ЕК подписа 175 млн. евро за втората част на софийското метро - това е антикризисна мярка. Всичко друго е упражнение на икономисти. Антиикризини мерки са да влизат свежи пари в България, заяви той.
Двата пътнически самолета са купени втора ръка, на цени по- скъпи отколкото в завода. Ако ги върнем сега, ще загубим 30 млн. лв. Ако оставим единия, след това ще търсим какво да го правим, заяви той и поясни, че тази сряда ще се вземе окончателно решение на правителството за неустойките. Имаше златни години за инвестициите в България, но сега отново трябва да докажем, че сме добро място за инвестиция, заяви премиерът.
Съжалявам такива като Сергей Станишев, Меглена Плугчиева, Петър Димитров, те са лъгали, че се занимават с магистрали. Дали сме в прокуратурата тези министри, които са били в борда на „Пътища”, да понесат отговорност за това. Борбата за пътищата е за разпределение на поръчките между три клана. Изходите за АМ " Хемус" са два: или да се финансират с европейски пари или да се даде на концесия. Искам да обвържем магистрала „Тракия” с „Черно море”, поясни Борисов за строителството на магистралите. 30-40 са прокурорските преписки по ревизията на държавата. Кога ще бъдат заведени делата, зависи от прокуратурата, ние не се бъркаме в тяхната работа, заяви той. Румяна Желева се среща с президента Барак Обама и Хилъри Клинмтън. Всички високопоставени постове на службите в САЩ са се срещнали с представители на правителствената делегация, която в момента е в САЩ. Вече България има друг имидж там, заяви каза премиерът.
Полицаите имат пълната ми подкрепа, добрите и истинските полицаи няма от какво да се страхуват и държавата ще накаже всеки, които посегне на полицай. Но ще бъдем два пъти по взискателни към полицаите, които останат, каза той по повод днешния протест на служителите в МВР..
Утре идва ръководителят нагерманската компания RWE, които се интересуват колко струва „Белене”, както и Русия се ангажира да изчислява разходите. Трябва да се реши дали този проект е изгоден. През ноември има междуправителствена среща с Русия по тази тема.
Зимата отново може да има проблем с топлофикацията при вдигането на цените на газа. Ще огранича срещите си до тези със Саркози и Берлускони през месец октомври, каза Борисов в отговор на въпрос какво му предстои като международни изяви.
Предишните ходят и подписват договори, сега някой трябва да плаща вместо тях, коментира Борисов. Ще помагам на Йорданка Фандъкова, заяви Борисов по повод частичните избори за кмет на столицата. В СОС има ГЕРБ има мнозинство, което също ще бъде зад нея, убеден е премиерът. В цялата си жизнена кариера съм се готвил за война, за да живея в мир, каза той в отговор на въпрос за справянето с икономическата криза.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа