Антон Кутев: В това правителство има повече полицейско мислене, отколкото разум

Радвам се да ви съобщя, че държавата не започва с Бойко Борисов, заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев, предаде репортер на БГНЕС.
„Най-вероятно е новите управляващи да кажат, че видиш ли комунистите са изяли всичките пари, поне това очаквам да каже Бойко Борисов”, коментира Кутев. Реалният проблем в земеделието, според социалистите е, че УС на Държавен фонд „Земеделие” не работи и правителството 3 месеца сменя шефове и прави правилници. От БСП смятат, че има най-малко 100 млн лева инвестиционен ресурс във фонда, с който нищо не се прави. Това е основната причина националните доплащания да започнат чак през декември, при положение, че има възможност да стартират още от 1 октомври. Червените са категорични и че са налични в бюджета над 900 млн лева за национални доплащания. „Независимо от всичките злословия 900-те млн. лева, който Бойко Борисов още не знае, че ги има, ги има и не ги е дала ЕК, защото е много симпатичен премиер”, добави Кутев. Кутев алармира, че изкупните цени на земеделските стоки са спаднали ¾ пъти в сравнение с предишната година. Това предизвиква протестите на земеделските производители, на които, според него, новото правителство трябва да окаже някаква помощ. БСП подкрепя изцяло протестите в селското стопанство. Социалистите определят като много сериозен проблемът с повишаването на цените на акцизите за цигари. Те твърдят, че ЕС иска от нас повишаване в нивата, в които финансовият министър твърди, а с 50 % по-малко. Освен това има договорка оскъпяването да се направи до края на 2012, а не 2010. „Става дума чиста спекулация”, допълва Кутев като отчита, че с това се цели защита на икономическите интереси – на сили които са извън България, интереси, които са много далече от „Булгартабак”.
„В това правителство има повече полицейско мислене отколкото здрав разум”, каза още Кутев по повод твърденията на Дянков. На днешното заседание на Изпълнителното бюро е бил обсъден и въпросът за създаването на новата партия – „Мюсюлмански демократичен съюз”. Принципно червените нямат нищо против „множенето на партии”, стига те да са законни и конституционни. Според тях, обаче Мюсюлманският съюз няма да получи регистрация и в този смисъл или се прави от хора, които не зная как се прави партия или от хора, които целят провокация. Кутев не пожела да коментира номинацията на Надежда Михайлова, чиято кандидатура за еврокомисар днес бе лансирана от СДС. Тепърва предстои да се обсъжда предложението на бившият министър на културата Стефан Данаилов министрите да напуснат парламента. Мая Манолова – секретар на ПГ на Коалиция за България и член на ИБ на БСП направи коментар относно реакцията на политическите опоненти на „Позитано” за отказа от амнистия на бившите министри на БСП от кабинета Станишев. Тя определя това действие на бившите управници като морален акт от тяхна страна. Манолова припомни, че Законът за амнистията е бил лансиран от НДСВ и подкрепен от повечето сили при приемането си.
До края на седмицата бившите червени министри ще депозират искания образуваните срещу тях наказателни производства да не се прекратяват. По думите й, сме свидетели на един морален акт, който има и своето правно значение и който не би трябвало да изопачава.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа