МТ регистрира напредък за Дунав мост 2

Второто заседание на Съвместния българо-румънски подкомитет за наблюдение на проекта за новия мост при Видин-Калафат се проведе днес в МТИТС, предадоха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за БГНЕС.
Заседанието бе открито от зам. министър Ивайло Московски, в присъствието на посланика на Румъния у нас Антон Пакурецу. Румънската делегация бе представена от държавния секретар в Министерството на транспорта и инфраструктурата Еузебиу Пистру. Участие взеха и представители от генерална дирекция „Регионално развитие” към Европейската комисия.
Дискутиран бе напредъкът в изпълнението на проекта на двата бряга на р. Дунав, текущите проблеми, свързани с графика на строителството и достъпът до финансиране от фондовете на Европейския съюз.
Отбелязана бе подобрената координацията между двете страни след сформирането на подкомитета. Одобрени са тестовете на румънския бряг и окончателните дължини на фундаментните пилоти на моста. Съгласувани са технологичните решения за изграждане на мостовите опори, както и старта на строителните дейности в плавателната част на реката и по прилежащата инфраструктура на Румънския бряг.
Правителството на Румъния е ратифицирало на 21 септември „Споразумението за правото, приложимо към трудовите отношения, социалното осигуряване и здравословните и безопасни условия на труд във връзка с изграждането на новия мост” и се очаква в най-кратки срокове влизането му в сила.
Заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски изрази надежда, че координираните действия на България и Румъния ще бъдат и занапред подкрепяни от Европейската комисия. Като част от тази подкрепа е и евентуалното удължаване на срока на действие на Финансовите меморандуми, което би позволило финансирането на обекта в завършващата фаза да се осъществява съгласно предварително съгласуваната схема между различните заинтересовани страни, ангажирани с неговата реализация.
България от своя страна представи хода на изпълнението на договора с Международния консултант във връзка с подготовката на споразумението за създаване на съвместна организационна структура за управление на новия мост.
Постигнат бе напредък в съгласуване позициите на двете страни. Споразумението е в най-кратки срокове да се осъществят срещи на експертно равнище между представители от министерствата на финансите. До края на март 2010 г. ще се учреди съвместно търговско дружество, което да поемане функциите по експлоатация на обекта.
Двете страни оцениха високо постигнатия напредък на работите в плавателната част на реката и отбелязаха всички условия за приключване на процедурите по издаване на съответните разрешения от Румънските власти по регулиране на корабоплаването, допълниха от МТИТС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа