Настигаме Европа по доходи след 45 години

Доходите на глава от населението в България и Румъния могат да достигнат средните равнища за Европа след 40-45 години, а в другите държави от Централна и Източна Европа - след 30-40 години, не след 15-20 години, както се очакваше преди икономическата криза. Това съобщи международната рейтингова агенция Мoody's, цитирана от Ройтерс.
Един от резултатите от кризата е, че процесът на конвергенцията на тези страни във връзка с доходите на глава от населението ще бъде по-бавен и ще продължи по-дълго от първоначалните очаквания, посочват анализатори от рейтинговата агенция. Според някои от тях преди кризата процесът на сходство се очакваше да продължи 15-20 години.
Сега в някои държави той ще отнеме 30-40 години, а в други - дори повече, отбелязва Кенет Орчард, анализатор на Мoody's, който отговаря за Полша, Балтийския регион и Балканите. Той изтъкна, че конвергенцията в Полша може да отнеме 30 години, а в България и Румъния - от 40 до 45 години.
Междувременно от НСИ вчера съобщиха, че средната годишна работна заплата у нас през 2008 г. e 6528 лева, като нараства с 26,3% спрямо 2007 г.
Според анализатори от Мoody's, присъстващи на Централноевропейската среща за инвестициите, организирана от Ройтерс във Виена, има малка вероятност за повишение на кредитните рейтинги на държавите в региона през следващите няколко години заради нарастването на бюджетните им дефицити и влошаването на перспективите за развитие.

Станете почитател на Класа