Белене - краят на илюзиите

Андреас Майер-Файст от Дойчландрадио пита дали проектът "Белене" е пред провал заради желанието на новото дясноцентристко правителство в София да се избави от руската енергийна зависимост.
Проектът "Белене", изпълняван от руската Атомстройекспорт, е любимото дете на предишното социалистическо и все още много вярно на Москва българско правителство. След съкрушителната загуба на парламентарните избори в България то трябваше да се оттегли заради слабите резултати в борбата срещу корупцията и икономическия упадък на страната. От края на юли управлението на страната е поверено на дясноцентристко правителство под ръководството на премиера Бойко Борисов. Той се интересува малко от руснаците и от социалистическите връзки на предишните управляващи, а още по-малко е привърженик на руско-българския проект АЕЦ "Белене".
Консервативният български премиер обеща преразглеждане на всички големи съвместни проекти с Русия - петролопровода Бургас-Александропулис, газопровода Южен поток и разбира се - проекта АЕЦ "Белене". Аргументите на Борисов - България не бива да се превръща в "Троянски кон" за ЕС и страната повече не бива да бъде зависима от руското енергийно лоби. Този политически обрат в позицията на новото българско правителство дойде внезапно - преди изборите подобна промяна в курса не беше обявена, може би за да не бъде внасяна допълнителна несигурност в борещата се с последиците от кризата страна. Сега такава несигурност се е настанила сред жителите на Белене, които вече свикнаха с ползите от мегапроекта и се надяват той да бъде реализиран. Но изгледите за това намаляха значително още преди смяната на властта в София. Не са много ясни ползите и икономическата целесъобразност на проекта. Цената нарастна от първоначално 4 милиарда на предполагаемите 10 млрд. евро. Оспорван е и изборът на площадката за централата. Строителство веднъж вече е замразявано заради това, че Белене попада в земетръсна зона. Петър Дулев: "Правени са достатъчно проучвания за сеизмичността и всички те не потвърждават опасност от земетресения. Но дори и да възникне такъв риск, централата ще се строи според последните и най-съвременно изисквания за безопасност. Така че тя ще може да устои и на много силен трус." Отдавна обаче въпросът за това дали ще се строи или не централата край Белене зависи не от съображенията за сигурност, а от чисто финансовата страна на въпроса. Германският енергиен концерн ЕрВеЕ може да реши въпроса в едната или другата посока, тъй като новото българско правителство не е склонно да остави проекта изцяло в ръцете на руснаците. Германците обаче могат да се оттеглят, ако преди това бъде оттеглена политическата подкрепа за проекта.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа