Алкохът, пурите и пуретите ще се продават с нов бaндерол

Срокът за продажба на алкохолни напитки, пури и пурети, облепени с бандерол „стар образец” изтича на 30 септември. От 1 октомври те ще са с бандерол „нов образец”, съобщават от Аегнция „Митници”.
Преоблепването им с новите образци ще става единствено в данъчни складове. За тази цел лицензираните складодържатели, в чиито складове постъпват акцизните стоки, трябва да изготвят описи, съдържащи информация за търговското наименование и количеството на стоките, както и за вида, серията и номера на бандеролите и да ги представят в съответните митническите учреждения в тридневен срок от изтичане валидността на бандеролите.
След тази дата складирането и продажбата на акцизни стоки, облепени с бандерол с изтекъл срок на валидност, подлежи на санкциониране. Според Закона за акцизите и данъчните складове физическите лица се наказват с глоба в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За юридическите лица и едноличните търговци е предвидена имуществена санкия в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лева. Законът предвижда също и отнемане на стоките, предмет на нарушение, в полза държавата.

БГНЕС

Станете почитател на Класа