Съдии от страната предлагат на ВСС единни правила за публичност на съдебните актове

"Темата на форума е важна за нас, защото обществото очаква от българския съд ясен, бърз и предвидим процес. Съдилищата трябва да решават по един и същи начин еднакви казуси". Това каза в Поморие проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Съдии от страната се събраха на поредна четвърта среща на консултативния форум на районните съдилища. Те съобщиха пред журналисти резултатите от работата на магистратурите по различни проблеми на съдебната реформа. Темата на срещата в Поморие е публикуване на съдебните актове на интернет страниците на съдилищата. В двудневния форум взеха участие районни съдии от страната, председателите на апелативните съдилища, членове на Висшия съдебен съвет и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.
Публикуването на съдебните актове в интернет страниците реализира целите за еднаквост, публичност и уеднаквяване на съдебната практика. Изготвен е специален документ на съдебните служители за публикуване на съдебните актове. Тази дейност е важна фаза от съдопроизводството. "Важно е всички съдилища в страната да имат единни принципи за публикуване на съдебните актове. Участниците в срещата ще внесат предложение във Висшия съдебен съвет за изготвяне на единни правила за публикуване на актовете" съобщи Иван Димов, член на Висшия съдебен съвет.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа