Трайков: Набуко е приоритетен за ЕС и България

Проектът Набуко е приоритетен за ЕС и България защото с него се решават въпросите на диверсификацията, основана на разнообразяване на източниците и маршрутите за изграждането на нова енергийна система, заяви министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на Кръгла маса в НС, чиято тема е по-доброто управление за устойчив енергиен сектор в България, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Новата енергийна система, която се разработва от правителството и обхваща периода до 2020 г. ще бъде готова до края на 2009 г. Газопроводът "Южен поток" осигурява нов маршрут за осигуряване на газ от Русия и ще задоволява нуждите и на други европейски страни, добави министърът. Проектът е на начален етап, но основното е ясното виждане на участниците в него, че трябва да бъде структуриран на проектен принцип. АЕЦ "Белене" не дава гаранции за икономическата й целесъобразност и жизнеспособност, заради начина на реализирането й до момента и очакването тя да бъде изграден с бюджетен ресурс, подчерта Трайчо Трайков. "Разработването на проектните фази и съгласуването на ясна финансова структура ще ни позволи да определим условията за привличане на инвеститори по проекта, за да може той да бъде продължен", каза министърът. В тази връзка председателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров се включи в дебата с тезата, че никой не може да предвиди, какво ще става в следващите 30 години и какво ще бъде потреблението на електрическа енергия. Той повтори тезата си, че ако АЕЦ "Белене" е печеливш проект, то досега редица частни инвеститори биха се включили в него на свой риск. Димитров прогнозира, че пазарът на мощности у нас трябва да дава възможност за по-голяма гъвкавост. "Колкото повече заложите на диверсификацията, колкото повече са източниците ви на енергия, толкова по-добре за вас", заяви от своя страна временно управляващият посолството на САЩ у нас Джон Мордуей. Пътят на България е в диверсифицираното портфолио на източниците, внос на газ и петрол, посъветва домакините Едуард Чау от Вашингтон, който е работил в управителното тяло на гиганта "Шеврон" и за енергийни проекти по цял свят. Според него има печеливши комбинации за страната в енергийния сектор, които може да приложим и даде пример с футбола: „Топката да е в краката ви и да я подавате на къси пасове“. В доклада на Центъра за изследване на демокрацията се казва, че ще увеличим брутния вътрешен продукт на България двойно, ако подобрим енергийната ефективност. В препоръките на експертите се посочва, че следващите стъпки трябва да бъдат: да се актуализира и приеме националната енергийна стратегия, реално да диверсифицираме ядрения сектор, да увеличим прозрачността в енергийната сфера и по-специално в обществените поръчки и др. Много по-активна позиция отразяваща българските национални интереси ще бъде необходима и по отношение на 4 -те стълба на европейската политика за енергетиката: ниско въглеродна икономика, енергия в извънредни ситуации, нови енергийни трасета и предоставяне по-голям избор на потребителите. Министър Трайков потвърди, че за периода до 2020 г. България ще заложи екологично енергийно развитие, на иновациите и новите технологии, на диверсификация на източниците и на прозрачни пазарни правила за ценообразуване в енергетиката.
Участници в дискусията са Джон. М. Ордуей, временно управляващ посолството на САЩ в България, Товес Скарстейн посланик на Кралство Норвегия у нас, Пол Бейлиер посланик на Кралство Швеция в България, Едуард Чау главен експерт в центъра за стратегически и международни изследвания в САЩ, Огнян Шентов председател на ЦИД и др. Домакин на Кръглата маса е парламентарната икономическа комисия.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа