СГС разпитва деветима свидетели по делото срещу Николай Маринов-Пилето

Деветима свидетели трябва да дадат показания днес по делото срещу Николай Методиев -Пилето и още 18 души, обвинени, че са извършили контрабанда на китайски стоки на стойност 3,5 милиона долара, което се води в Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС.
Директорът на дирекция "Митнически режими" в Агенция "Митници" Борислав Борисов заяви в свидетелските си показания пред съда, че стоката не може да премине на територията на страната без свидетелство за митническа годност, което гарантира че не е възможно проникване в товарното помещение, в което са разположени стоките.
БГНЕС припомня, че делото срещу 19-тимата започна в началото на тази година. Методиев бе оправдан миналата година по едно от най-скандалните дела в страната. Той бе обвинен, че в нощта на 19 юли 2003 г. пет ТИР-а на фирмата му MGS са опитали да прекарат контрабандно китайски стоки през ГКПП-Кулата. Според прокуратурата товарът бил деклариран като строителни материали, за да се занижи митото му и така държавата била ощетена със 168 000 лв. Подсъдим по делото бе и бившият митнически служител Ангел Ангелов, който също бе оправдан. Тогава прокурорът по делото поиска минимума от 5 г. затвор за Методиев и 1 година за Ангелов. Обвинението се подкрепяше от документна експертиза, изготвена от гръцките митничари. Съдът обаче реши, че липсват доказателства за контрабанда, организирана от Методиев в съучастие с Ангелов. Това бе третото дело срещу собственика на елитния столичен клуб Неро - Ники Пилето. По първото - за заплаха на полицай, той бе осъден да плати 700 лв. глоба.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа