Неделя пред Свето Богоявление

Неделя пред Свето Богоявление
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Неделя пред Богоявление

Днес, братя и сестри, една неделя преди кръщение Христово и светото Богоявление, чухме за проповедта на свети Йоан Предтеча в пустинята. Той подготвял хората да приемат Иисус Христос и съгласно старозаветните пророци "гласът му гърми в пустинята".

Станал е пословичен този израз - "гласът на викащия в пустинята". Пустиня означава опустяване от всичко; липса на всичко, което предлага живот. Обаче гласът на пустинника Предтеча уверява света в пристигането на Онзи, Който с присъствието Си запълва всичко липсващо.

В пустинята свети Йоан станал приемник на Богочовека Иисус. Бил се предал на Неговата благодат и милост. Не се притеснявал, че самият той се храни с акриди и див мед. Стигало му, че хората вече щели да спрат да се хранят само с храна за корема.

 

Проповед за Неделя след Богоявление

 

Които признаят Богочовека Иисус Христос и приемат изкупителното Му дело в един свят на пустош и безгранична самота, се чувстват особено социални. Самата пустиня се превърна в свещен свят, който вече две хиляди години дава откровено и ясно свидетелство. А кое е това свидетелство? Покаянието и любовта! Покаяние е обръщането на ума от развращаване, объркване, безнадеждност и връщане към любовта на Бог Отец.

Всяка епоха, братя и сестри, си има своята пустиня - едно безкрайно място без признаци за живот, надежда, отмора. В нашия свят хората се блъскат по улиците, за да успеят. Замайват се от светещите реклами, за да инвестират. Натискат клавишите на компютрите, за да градят благоденствени мечти. А по-нататък - пустиня от недоимък, болести, бедствия, войни, бежанци, самота.

Нашето време не е най-лошото. Пророците са описали времето на Христос още по-черно: "Народът, който седеше в мрак и сянка смъртна, видя голяма светлина". Тогава действително е било смъртна сянка, защото Богочовекът не беше победил смъртта чрез Своята смърт.

Вяра във възкръсналия Богочовек означава отговорно отношение към живота. Означава плеяда Божии светци сред пустите големи градове, които се преобразяват в оазис на истински живот.

Проповедта на свети Йоан Кръстител привлякла много хора. Те се кръщавали във водата. Ние се кръщаваме със Светия Дух, а Той ни дарява с конкретни плодове: любов, радост, мир, дълготърпение, доброта, благост, вяра, кротост, въздържание.

Със сигурност, братя и сестри, много са тези, които вървят през света без да познават нито един от тези плодове или ги пренебрегват напълно, или ги презират, или ги познават невярно. Въпреки това вече две хилядолетия нещата стоят малко по-различно в човешката история. Независимо дали хората Го приемат или отхвърлят, дали Го признават или презират, Богочовекът Иисус Христос предлага Самия Себе Си на всеки човек и Светият Дух освещава всеки вярващ, стига всеки от нас да се осъзнае и да приеме дара. И тогава в тъмнината блясва светлината на надеждата и в пустинята на отчаянието блика водата на живота. Амин!

 

Станете почитател на Класа