РЗС: Ще предизвикаме широк дебат за българската природа

България получи поредния студен душ от Европа за провалената си политика по опазване на природата - четири предупредителни писма от ЕК. Три от тях са съвсем конкретни и съвпадат напълно с тезите на гражданското общество, които бяха активно подкрепяни от РЗС през годините, заявяват от пресцентъра на РЗС.
Става дума за безобразията на местния феодализъм в защитените зони на ски-курорта Банско в Пирин планина, погромите над голямата защитена зона в Странджа, където главен герой е фамозния червен кмет на община Царево Петко Арнаудов и олигархичния натиск за продължаващото и днес строителство в зоната Емине-Иракли на Черноморското крайбрежие.
Четвъртото предупредително писмо казва в прав текст, че нашето законодателство не е съгласувано с европейските изисквания. Подчертано е, че България заема само 2.5 процента от територията на ЕС, но тук са разположени 40 на сто от защитените европейски местообитания и се срещат близо 70 на сто от защитените видове птици. Страната ни е призована да вземе спешни мерки в рамките на следващите 60 дни. В противен случай ЕК ще започне дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург. Партия РЗС оценява действията на ЕК като справедливи и същевременно изключително критични за България, в момент, когато страната ни трябва да изгражда своя нов образ и политически морал пред Европа. Ние отдавна предупреждаваме, че зле прикритите връзки между олигархията, офшорните фирми и феодализацията на местната власт се превърнаха в основен стълб на политико-икономическата мафия в България. По тази причина партия РЗС призовава изпълнителната власт да предприеме конкретни административно-наказателни мерки и законодателни инициативи, които веднъж завинаги да пресекат престъпните връзки между феодалите в местната власт и техните офшорни спонсори. Трябват нови законодателни промени, свързани със статута на националните паркове, защитени територии, девствени местности, които са от значение за екологията и публичния туризъм, резервати и останалата незастроена част от Черноморския бряг.
Трябва да се въведат нови критерии за преобразуването на публичната общинска в частна общинска собственост в чувствителните общини, а така също и изпълнителната власт трябва да прекрати безконтролните продажби под масата на територии и обекти в защитените зони. РЗС ще настоява Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси да предизвика мащабни проверки по имотното състояние на ключови играчи от местната власт в общините със защитени територии и национални паркове. Време е общинските ръководства да изоставят порочната практика на брокери с недвижими имоти и да се превърнат в добри стопани на поверените им от народа територии. РЗС призовава правителството на Република България да предприеме спешни мерки срещу действията, които разрушават най-голямото ни национално богатство – българската природа. Вече стана ясно, че тя не е само наше достояние, а общоевропейска ценност. Тъй като сме свидетели на продължаващите опити на мафиотски кръгове и местни власти да се облагодетелствуват за сметка на българските и европейски граждани, ние ще предизвикаме широк обществен дебат, включително и в Европейския парламент, пише в позицията на РЗС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа