Божидар Нанев: Планираме преобразуване на 1/2 легла за активно лечение в продължително

Броят легла в здравната система на България отговаря на средното европейско равнище, но са предимно за активно лечение и ние планираме да променим това, като половината от легловата база бъде преобразувана за продължително лечение (хосписи, стационари и т.н.), каза днес във Варна здравният министър д-р Божидар Нанев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
За целта се предвижда да бъдат ангажирани доброволните здравноосигурителни фондове, като ще се търси и задължително допълнително здравно осигуряване. Фондовете от своя страна ще трябва да отговарят на строго определени условия, сред които например да са публично регистрирани и да имат по-голям основен капитал. Министерството на здравеопазването вече е изготвило проект за промени в нормативната база. Една от основните промени цели подобряване на здравноосигурителната система чрез повишаване събираемостта на вноските, което ще стане и с въвеждането на съответните санкции.
Друг акцент министър Нанев постави върху Спешната помощ, която трябва да бъде подсилена и да има по-добри възможности за центровете и филиалите в страната. Спешната помощ трябва да бъде междинно звено и да насочва пациентите към най-подходящото място за тяхното лечение, категоричен бе д-р Божидар Нанев. По отношение на болничните заведения той посочи, че на този етап не може да се говори за приватизация и първо трябва да се види точно какви са ресурсите и каква е ресурсната натовареност. Нанев каза още, че има изготвена програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на обща стойност 240 млн. лв. Първите средства по проекти за общински и държавни болници пък се очаква да бъдат отпуснати до 2010 г. Надяваме се да съчетаем тези програми с идеята за национална здравна карта, като средствата ще бъдат насочени най-вече към доказаните и най-ефективни болници, като в североизточния регион това е МБАЛ „Св. Марина”, добави министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа