Трайчо Трайков: Една от основните цели на МИЕТ е да облекчи средата за правене на бизнес в България

„Повишаването на броя на необходимите разрешителни за стартиране на бизнес в последните години възпрепятства правенето на бизнес”, това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на участието си в годишната среща на НСОРБ в Сандански, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Една от основните цели на МИЕТ е да облекчи средата за правене на бизнес в България. Разчитам на съдействието и добрата воля на общините да се направи преглед и да се прецени дали няма прекалено голямо залитане в посока регулиране. Световната практика сочи, че благоприятно влияние върху бизнеса оказват инициативите на тези общини, в които условията за развитието му се облекчават”, допълни министър Трайков. В Сандански той представи пред кметовете на общините Оперативна програма „Развитие на конкуретоспособността на българската икономика 2007-2013 г.”. Основни цели на програмата са развитие на икономиката, базирана на знания и иновационни дейности, повишаване ефективността на предприятията, развитие на бизнес средата, създаване на регионални бизнес инкубатори. „Знаете, че 550 млн. евро от фонд „Козлодуй” вече са изчерпани. Благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов и ползотворните му разговори по време на визитата в Брюксел сме пред благоприятен за страната завършек на преговорите за отпускането на още 300 млн евро. Това означава, че по 75 млн. евро на година ще се използват за неядрени мерки и енергийна ефективност”, поясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма. На голяма част от средствата бенефициенти са местните власти.
Министър Трайков съобщи пред участниците в годишната среща, че в сряда Министерският съвет ще гласува внесения от МИЕТ и МК проект за „Национална стратегия за развитие на културния туризъм”, финансирана от италианското правителство и разработена от български и италиански експерти. Стратегията включва около 500 обекта в страната като е заложено и изграждането на инфраструктурата към тях. „Ако успеем да реализираме дори 10-15 процента от програмата, считам, че това ще е изключителен успех за държавата”, допълни министър Трайков. На срещата присъства и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която представи пред участниците приоритетите в работата на ръководената от нея институция.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа