Заплашват с протести, ако не се реши проблемът с инфраструктурата на Слънчев бряг

Дефицитът на Агенция „Пътна инфраструктура" в размер на 132,5 млн. лв. ще бъде изчистен през следващата година. Тогава ще бъдат платени дължимите суми на пътно-строителните компании за извършени, но не разплатени дейности. Това съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев.
Предстои да бъдат подписани двустранни споразумения с всяка една от фирмите, които при нужда ще могат да теглят кредити от банки, за да поддържат дейността си. Тези кредити на практика ще бъдат гарантирани от държавата, за да се обезпечи зимното почистване, уточни още регионалният министър. Компаниите и досега винаги са били в тази ситуация - на тях винаги им е изплащано с години наред закъснение и винаги е възлагано - това е била масовата практика - финансово необезпечено, коментира строителният министър. „Това, което ние искаме да променим, за да не се разбие бюджетното проектиране догодина, което е програмно бюджетиране, е да седнем и да изчистим наистина задълженията на държавата към тези компании като суми и да договорим, че те ще бъдат разплатени", каза Плевнелиев.
Бюджетът на регионалното министерство е намален с още 10 на сто - съобщи Росен Плевнелиев. Кризисно той вече беше орязан от 100 млн. на 85 млн. лв. Остатъкът от средствата ще се използват приоритетно само за подготовка на проекти и усвояване на европари, обясни регионалният министър.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа