Делото срещу Мирчо Петков продължа през ноември

На 3 ноември от 9.30 ще продължи делото срещу Мирчо Петков - Циганина и останалите осем подсъдими за източването на над 20 млн. лв от Държавния резерв чрез сделки с жито, предаде репортер на БГНЕС.
На днешното заседание бяха разпитани трима свидетели работили в Държавния резерв между 2002-2006 г., които обясниха начинът на работа в експертните комисии. Според прокуратурата има разминавания между подписите в протоколите на комисиите и реално присъствали на заседанието хора, уточниха от обвинението специално за БГНЕС. На следващото заседание ще бъдат разпитани 6-ма свидетели.
БГНЕС припомня, че Мирчо Петков-Циганина е обвинен в източването на над 20 000 тона пшеница от Държавния резерв по време на правителството на Иван Костов. Сред подсъдимите, освен Мирчо Петков, са Цоло Йотов, Любомир Цаков, бившите шефове на държавния резерв Станислав Копаров и Васил Цоканов, както и още неколцина техни подчинени. През януари Петков заяви, че парите си е набавил от производство на багери и селскостопанска техника и не е познавал ръководители на Държавния резерв. Той обяви и че познава лидера Ахмед Доган от 1992-1993 г., но не е финансирал движението за права и свободи.
За организатор на източването на държавния резерв Петков бе посочен от бившият директор на агенция ДРВВЗ (Държавен резерв и военновременни запаси) о.з. ген. Димитър Димитров. Димитров е подсъдим за ощетяването на агенцията с 1 523 890 лв в полза на трето лице. Димитров заяви че парите изчезнали, след като агенцията преминала от Министерство на икономиката и енергетиката към Министерство на бедствията и авариите, а държавния резерв е бил източван от фирми от обръча около ДПС. Преди време Димитър Димитров изнесе пред Нова телевизия секретен доклад, според който бизнесменът Мирчо Петков признава, че е дал 1.3 млн. лева на зам.-главния прокурор Христо Манчев, "който му е извършил някаква услуга по резиденцията в Правец". Димитров цитира още от доклада, че Мирчо Петков дал "други 2,5 млн. лева на ДПС за строителството на резиденцията им в Бояна". "За назначаването на Нихат Кабил дадох 1 милион лева и той вече е министър на земеделието", отчете тогава бизнесменът. "В България всеки министерски пост струва 200 000 лева. А аз готвя още мои хора, които да бъдат назначени, на които ще мога да разчитам за това", се казвало още в доклада.
Проверка на БГНЕС през септември 2008 показа че Петков е съдружник на Костадин Хаджииванов по известен като Коце Маца, като и двамата държат по 25% от "Хемус консулт", чийто предмет на дейност е "консултации по стопанска дейност и управление". Двамата са партньори и в "Алтаир 97" ООД, която търгува на едро с хранителни стоки.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа