Кандидатите да оглавят НДСВ представиха концепциите си в София

Кандидатите за лидери на НДСВ представиха своите концепции за бъдещето на партията късно вчера пред 150 членове и симпатизанти от Югозападна България, съобщиха от пресцентъра на партията.
Това стана по време на първата регионална конференция в София за представяне и обсъждане на концепциите на кандидат-лидерите. Изтегленият по време на срещата жребий определи и реда на изказване на четиримата кандидати – Илия Лингорски, Николай Василев, Биляна Раева, Христина Христова. Уверен съм, че всеки от нас, който вие изберете, ще бъде достоен и ще поеме отговорността, каза Илия Лингорски. Партията започва от местната власт, категоричен бе зам.-председателят на НДСВ и кандидат за лидер на партията Илия Лингорски. Затова и моето първо предложение е да променим процеса на вземане на решения – да дадем шанс на хората чрез изборност и конкуренция да се издигат в партията, в местната и изпълнителната власт. Основната цел на НДСВ трябва да бъдат местните избори през 2011 г., според Лингорски. Той подчерта, че НДСВ трябва да следва либералните ценности. Единственият ни шанс е да останем заедно, завърши изказването си той.
За всички нас е чест да се кандидатираме за този пост, след като сме работили и с царя. С тези думи Николай Василев се обърна към приятелите на НДСВ. Това не е битка, а благородна конкуренция между лични приятели и колеги. И аз ви уверявам, че всички ще помагаме на избрания от вас. Платформата на Николай Василев носи името „Интелигентната сила на България.” За стратегическа цел на НДСВ той очерта партията да спечели следващите парламентарни избори, да излъчи министър-председател и да участва в дясно-реформистко правителство. НДСВ винаги е имало дясно-центристки ценности, но е необходимо нашата партия да направи завой надясно по отношение на риториката, подчерта Василев. Той представи пред членовете и симпатизантите на НДСВ от Югозападна България и своята концепция за това НДСВ да създаде правителство „в сянка”. Василев предлага към партията да има следните организации – младежка (вече съществува), женска (вече съществува), национален корпус на доброволците, бизнес организация, организация на хората с увреждания, на ромите и на българите в чужбина.
Решението ми да се явя на това състезание е лично. Не съм спаринг партньор на Николай Василев, увери Биляна Раева. Аз се кандидатирам за председател, защото единствено царят ще остане лидер на НДСВ. В концепцията си Биляна Раева предлага засилване на ролята на Националния съвет на партията, както и включването в него на повече хора от страната.
Който от четиримата кандидати за лидери спечели гласовете на членовете на НДСВ да покани останалите трима за свои заместник-председатели, предложи още Биляна Раева. Друга нейна идея е да се въведе ограничение на мандатите на зам.-председателите на партията. Активно участие в работата на общинските съвети в страната, изграждане и поддържане на система от информационни клубове, провеждане на обучения и стажове, са част от предложенията на Биляна Раева. Тя предлага още НДСВ да има и комисар „в сянка”.
За мен е важно НДСВ да продължава да отстоява принципите на либерализма. Ако някой иска да направи нещо различно от НДСВ, да си направи нова партия и да извърви самостоятелно пътя, който НДСВ извървя – път с рози, но и с тръни, подчерта при представяне на концепцията си Христина Христова. В концепцията си тя залага на запазване на поведението на партията център-дясно. Типичните десни и леви партии постепенно се придвижват към центъра. В България центърът е на НДСВ и ние трябва да държим на центъра. Иначе ще върнем страната към двуполюсния модел с неговото противопоставяне и острота, от коят много хора вече се измориха и търсят умереност и толерантност, подчерта още Христина Христова. Вместо правителство в сянка да дадем на България кметове и съветници на слънце, категорично заяви тя. Всекидневни скайп конференции между ръководството и координаторите на НДСВ, засилване работата на консултативните съвети към НДСВ, обучения (поне два пъти годишно) на общинските координатори на партията, са част от предложенията на Христова. Да няма китайска стена между Централата и структурите, да няма по-важни и по-маловажни структури, НДСВ да работи като “стъклена къща” и обществото да разбира всеки партиен ход. Всички заедно да продължи напред с НДСВ, бе своеобразното мото, с която бившата социална министърка се явява, не за лидер, а за кандидат за председател на партията. Защото България има нужда от НДСВ и от хора като нас, каза още тя.
И четиримата кандидати определиха авторитета и ролята на лидера си Симеон Сакскобургготски като незаменима ценност за партията. Кандидатите отговориха на много въпроси на координаторите за това какви са причините НДСВ да загуби изборите, за финансирането, за бъдещи политики, за комуникацията вътре в партията и др. В отговорите им проличаха различни нюанси и оценки, както и различни аспекти от техните концепции.
Регионалните конференции, на които кандидатите за лидери лично ще представят своите концепции и ще дискутират своите предложения с членовете на НДСВ, са общо 6. Следващите срещи са във Велико Търново (23 октомври 2009 г. от 18.00 часа), във Враца (24 октомври 2009 г. от 11.00 часа), в Пловдив (31 октомври 2009 г. от 11.00 часа), в Бургас (6 ноември 2009 г. от 18.00 часа) и във Варна (7 ноември 2009 г. от 11.00 часа).

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа