15-та успешна трансплантация на черен дроб извършиха във ВМА

15-та успешна операция по трансплантация на черен дроб е извършена във Военномедицинска академия, съобщи доц. д-р Никола Владов, началник на Клиникаа по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия към ВМА, предаде репортер на БГНЕС.
Операцията е извършена на 40-годишен мъж при минимална кръвозагуба. Донор на органа е 48-годишна жена от Варна. Тя е постъпила в болницата във Варна в сряда, уточни доц. д-р Вилиян Платиканов, консултант по трансплантология в Министерството на здравеопазването. В четвъртък в 8 часа пациентката е била вече реален донор, като всички изисквания на закона са били изпълнени. Изваждането на органите е приключило около 10 часа в петък. От София е бил осигурен транспорт по въздух за екипите извършили трансплатацията и провеждането на органите от Варна в столицата. Успешна операция по сърдечна трансплантация е извършена в Университетска болница "Света Екатерина" на 56-годишен мъж. И двете операции са успешни, като пациентите са в добро състояние. В момента се извършва операция по трансплантация на бъбреци в болница "Света Екатерина".
Три са сърдечните трансплантации от началото на годината, стана ясно още на пресконференцията. Около 40 са хората чакащи за сърдечна трансплантация, 40-45 са чакащите за трансплантация на черен дроб и 850 са бъбреци, уточни д-р Платиканов. През последната година са намалели отказите за доброволно даряване на органи за трансплантация, стана известно още на пресконференцията. По думите на д-р Платиканов даряването на органите е морален въпрос. Средствата за закупуването на изкуствени сърца се осигуряват от Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Димитър Петков, заместник-директор на болница "Света Екатерина". По думите на проф. д-р Димитър Карадимов - началник на КАИЛ към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” и национален консултант по неврореанимация трябва да се водят разговори и с църквата по въпроса за насърчаване на донорството.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа