Желева: Много се изговори за реформата в съдебната система, а малко се извърши

Това послание е ясно ние хората в България, които искаме да живеем правова държава, каза по повод срещата си във ВСС министърът на външните работи Румяна Желева пред БНР.
Нашите европейските партньори не само по време на посещението ни във Франция непрекъснато ни поставят този въпрос за нашите дефицити в област Правосъдие и вътрешни работи, за реформите в правосъдните системи, посочи Желева. Моята среща с ВСС беше отдава предвидена, но в случая съвпадна със скандалите в Съвета. Това е послание, което нашите европейски партньори както и президентът Саркози и премиерът Фийон поставиха при срещата ни във Франция. Това го правят всички наши европейски партньори при срещите си с представители на новото правителство на България. Толкова много думи се изговориха за реформата в правосъдната система, а много малко се извърши и това беше разговорът ми във ВСС, уточни външният министър. Аз насърчих младите хора, които работят в съдебната система да споделят това и с европейските ни партньори, за да стане ясно, че се обновява съдебната ни система, посочи Желева. Моят апел към ВСС беше да бъде изкаран на бял свят целия случай около историята с Красьо. Не мога да коментирам каква истина ще излезе и дали 13 гласа са купувани, за да има място някой магистрат във ВСС. Аз им поставих конкретни въпроси по повод на 87 мерки изготвени от министъра на правосъдието Маргарита Попова и новото правителство, уточни министърът на външните работи. Аз дори им предложих по отделните точки помощ от МВнР за организиране на срещи със специалисти от други европейски страни. Трябва да се комуникират резултатите или липсата на резултати по Правосъдие и вътрешен ред, допълни Желева, като каза, че това е нейната амбиция. Приемам като поредното предизвикателство кандидатурата ми за еврокомисар. Аз бях водач на ГЕРБ за евроизборите и бях избрана за зам. председател на парламентарната група на ЕНП. Това беше едноседмична дискусия, но след това както знаете премиерът ми предложи да стана външен министър. Така, че това е четвъртото предизвикателство за мен през тази година и да правя екип. Аз го приемам като състезание за България. Но процедурите са много сложни за ресора на еврокомисар. Това са все предизвикателства и много отговорности. За три месеца от както съм външен министър заедно с премиера Борисов успяхме да отблокираме много от европейските средства и особено по САПАРД. Има ги и високите оценки за правителството на България от европейското ни партньори.
Ние във Външно министерство се държим сдържано за проверките, които правим, посочи Желева по повод проверките в АДИС. Проверките не са самоцел, но има неща, които са далеч от здравия разум. Ние проверяваме държавните дружества и резултатите от нашата проверка сме дали на прокуратурата. Необяснимо е за мен, че може да се ползва безплатна карта за екстри, след като всички други хора си плащат. Ние не сме в средновековието и всички си плащат за услуги във времето на пазарна икономика, подчерта Желева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа