Чужденците вдигнаха цените на имотите в селцата

Чужденците вдигнаха цените на имотите в селцата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

След като в последните две години руснаците разпродадоха масово имотите си по морето, сега се наблюдава друга тенденция, свързана с чужденците - западняци търсят местенца по селата и ги купуват.

 

 

Стотици германци и англичани нахлуха у нас с една цел - да заживеят тук, да им е спокойно и възможно най-евтино, тъй като животът в техните страни доста поскъпна и те трудно издържат на това. Повечето, разбира се, са семейства на почти пенсионна възраст, а финансите, които получават в Германия или Англия, са им напълно достатъчни за България, колкото и да е поскъпнал животът у нас.

Най-търсените села са тези около морските ни градове Бургас и Варна, но не и тези, които имат пряк излаз на море и плажове. Чужденците предпочитат вътрешността, в подножието на Стара планина, за да им е спокойно. Това търсене повиши и цените на имотите там в пъти.

Вече трудно могат да се намерят къщички с декар двор за по малко от 60-70 000 евро, което е непосилна цена за повечето българи.

"Продължават да минават хора от различни националности и да питат защо вече няма табели, че даден имот се продава. Еми, в нашето село се изкупи всичко, което можеше. Вече имаме и семейства от Норвегия и Франция, наред с тези от Германия и Англия. Станахме се интернационално селище, но хората инвестират тук, облагородяват дворните си места, правят ги доста китни", сподели за Lupa.bg Янаки Паскалев от бургаското село Горица, което е с близо 1200 жители.

Съседните Каменар, Гълъбец, Порой, Просеник също са с такава тенденция - да бъдат заселени с чужденци.

Същото е положението и на север към Варна - Осеново, Близнаци, Слънчево, където чужденците нахлуват с пълна сила във владение.

Местата вече се култивират доста бързо, а новите заселници създават приятелства и всички им се радват.

Станете почитател на Класа