От днес започва кампания за ваксиниране срещу хепатит А и В

Националната кампания за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит А и В стартира днес и ще продължи до 20 декември 2009 г., като ще обхване градовете София, Пловдив и Варна и ще включва разнообразни активности за повишаване на информираността на населението относно профилактиката с ваксиниране срещу хепатит и възможните превантивни мерки срещу заболяването, съобщават от здравното министерство.
Годишно от вирусен хепатит в световен мащаб умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН. В България има повече от 450 000 хронични носители на вируса на хепатит В, а само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, след въведената задължителна ваксинация на новородените в България. Вирусът на хепатит А е най-широко разпространеният вирус, заразяване с който става и при консумация на храна или напитка, докосната от заразен човек. Това е една от причините периодично да избухват епидемични взривове от заболяването.
Заразяването с хепатит А и В е лесно, като рисковете от него са ежедневни. Лечението е скъпо, продължително и невинаги успешно. Кампанията „Хепатитът е опасен. Ваксинирай се!” цели повишаване на информираността на населението относно рисковете от хепатит А и В и насърчаване ваксинирането им срещу хепатит, за предотвратяване на опасността от зараза с тях.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа