Констатирани са 180 064 нарушения на трудовото законодателство

Акцент в инспекционната дейност на Главна инспекция по труда през деветте месеца на годината са проверките за заплащане на труда, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
След масовите проверки за спазване на трудовото и осигурителното законодателство от работодателите са изплатени на работниците и служителите десет милиона лева забавени трудови възнаграждения и дължими върху тях осигуровки. Броят на общо извършените проверки през деветмесечието е 40 650 и отбелязва ръст от 59% в сравнение със същия период на миналата година. Инспектирани са 31 252 предприятия. Констатирани са 180 064 нарушения на трудовото законодателство, от които 112 030 са по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд; 67 595 – по трудови правоотношения и 439 – по спазване на Закона за насърчаване на заетостта. Като първа мярка спряно нарушителите са дадени 176 243 задължителни за изпълнение предписания. Спрени от експлоатация са 740 машини, съоръжения и работни места. Административно – наказателна отговорност е потърсена от 8 819 работодатели и длъжностни лица, на които са съставени актове за установени административни нарушения. Сумата на глобите от влезлите в сила наказателни постановления е 4 018 070 лв., при 3 768 168 лв. през същия период на 2008 година.
Най – големи суми забавени трудови възнаграждения са изплатени от предприятия в икономически дейности „Строителство на сгради”, „Строителство на съоръжения”, „Специализирани строителни дейности” и „Събиране, пречистване и доставяне на води”. Най – голям брой нарушения при изплащането на трудовите възнаграждения са допуснати в отраслите „Търговия на дребно”, „Производство на текстил и изделия от текстил”, „Производство на машини и оборудване” и „Строителство” , като забавянето в изплащането варира от една година до един месец.
Главна инспекция по труда получи висока оценка за председателството на Регионалния алианс на инспекциите по труда от Югоизточна Европа, Азербайджан и Украйна по време на Втората конференция на Алианса, проведена през месец октомври в Белград.
Участниците единодушно изразиха задоволство и благодарност към българската Главна инспекция по труда за нейния принос в учредяването на Алианса и която в продължение на две години осъществи първото председателство като създаде организационната система за неговото функциониране. В презентация пред участниците в конференцията изпълнителният директор на ГИТ инж. Румяна Михайлова сподели българския опит в проведеното теоретично и практическо обучение на инспектори от Инспекциите по труда на страните, членки на Алианса и представи сферите на бъдещо сътрудничество с Международния център за обучение на Международната организация на труда - осъществяване на Проект за укрепване капацитета на системите за инспекция по труда на членовете на РАИТ, представен за финансиране от Европейската комисия и два едноседмични курса за обучение на инспектори по труда през есента на 2009 година. Инж. Румяна Михайлова предаде председателството на Радован Ристанович, директор на Инспекцията по труда на Република Сърбия, която в следващите две години ще ръководи и организира дейността на Регионалния алианс на инспекциите по труда от Югоизточна Европа, Азербайджан и Украйна.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа