Военно-апелативният съд реализира проект за прозрачност

Над 730 хиляди лева е стойността на проект за прозрачност, реализиран от Военно-апелативния съд, съобщи полк. Петър Петков, председател на съда по време на представянето на резултатите от проекта, предаде репортер на БГНЕС.
"Информационна система за прозрачност във военните съдилища" е наименованието на проекта, който е бил реализиран за 12 месеца. Средствата са били осигурени от Оперативна програма "Административен капацитет". Партньори по проекта са били Софийски военен съд и Плевенския военен съд. Специфичните цели постигнати по време на работата по проекта са били оптимизиране на работния процес и ефективността на военните съдилища, подобряване на публичността на работата на военните съдилища и осигуряване на реална достъпност до тях. При реализацията на проекта е ползван френски опит - реализирано е работно посещение на Военния трибунал в Париж, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната на Франция.
В резултат на реализирания проект гражданите ще могат да получават информация в Интернет кога и кой съдебен състав ще гледа определено дело, обясниха експерти работили по проекта. Те заявиха за БГНЕС, че информационната система е изградена по начин позволяващ интегрирането й във всеки тип съдилища в страната. Тя облекчава и търсенето в информационната база при достатъчно натрупване на информацията. Друг положителен момент е, че намалява тежестта на хартията за нуждите на оперативността. Не съм оптимист относно връщането на подсъдността на полицаите, извършили тежки престъпления, заяви в отговор полк. Петър Петков. Той уточни, че решението е законодателно. Петков допълни, че през годините подсъдността е била променяна няколко пъти. За последните една - две години след последната промяна няма нито едно приключило дело в граждански съд срещу полицаи, посочи още полк. Петков.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа