Режат парите за здраве

Министерство на финансите днес ще обсъди, какво да правим с резерва на Здравната каса, това каза здравният министър д-р Божидар Нанев след откриване на 64 детекторен скенер в реновираната клиника по нефрология на Александровска болница, предаде репортер на БГНЕС.
Ще обсъдим, какъв е размерът на дефицитите и как да го покриваме, допълни Нанев. Има неефективно използване на парите от свръх хоспитализация. Нашата цел е, когато е хоспитализиран един болен, процедурата по лечението да бъде изцяло в една болница. До края на тази година няма да успеем да покрием всички задължения, а само някои от просрочените, заяви министърът. Той не отговори, откога се предвижда животоспасяващите лекарства да преминат към Здравната каса, но обясни, че продължават разговорите за размера на парите за здравеопазване от бюджета на 2010 г. Очаквам, той да е достатъчен, каза д-р Нанев, като цяло в сравнение с тази година, може парите да са по-малко. Може би, ще има по-малко болни, които са преминали през брой клинични пътеки.
До месеци се очаква да бъде монтиран апарат за позитронно-емисионна томография в Клиниката, каза за БГНЕС доц. Асен Златев, бивш изпълнителен директор на Александровска болница. Този апарат ще дава възможност да се диагностицира тялото на пациента от горе до долу, с лазер, с 2 мм срез. Тези апарати са абсолютно безопасни за пациентите, дават диагностика на високо ниво.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа