Ваньо Танов запозна европейски дипломати с целите и хода на реформата в митниците

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов запозна европейски дипломати с целите и хода на реформата в митниците. Това стана по време на презентация, чийто домакин бе Андерс Стор - пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството на Кралство Швеция в София, информират от пресцентъра на АМ.
В рамките на Шведското председателство на Европейския съюз мисията на кралството у нас организира ежемесечни срещи, на които присъстват търговско-икономическите съветници от посолствата на държавите членки. Октомврийската среща, която се проведе в края на миналата седмица, бе посветена на реформите в българската митническа администрация. По време на своето изложение Ваньо Танов открои осем приоритета на митническата администрация, сред които по-пълното обслужване на обществения и икономически интерес, включително по-добра комуникация с търговския сектор; синхронизиране на законодателството и еднаквото му прилагане в сравнение с другите държави членки; продължаване на процесите на опростяване и рационализиране на митническото законодателство, развитие на информационните технологии и модернизиране на администрацията; подобряване на административния капацитет и укрепване на международното сътрудничество.
Приоритетите на Агенция „Митници” намират израз във формулирането на конкретните цели на администрацията като повишаване на събираемостта и противодействието срещу нарушенията на митническото и акцизното законодателство, както и превенция на корупцията и повишаване на интегритета на митническите служители. „В условията на пълноправно членство българските митници трябва да придобият структура, отговаряща на съвременните изисквания и най-вече да се постигне адекватно съотношение между вложените ресурси и постигнатите резултати”, заяви Ваньо Танов и допълни, че реформата в митниците се извършва едновременно в три направления. От една страна се правят промени в законодателството, като в същото време се променя и досегашната структура на митническите учреждения. И не на последно място – митниците поемат нови отговорности като контрола на пътните такси и разрешителни. Интерес за търговско-икономическите съветници от посолствата на държавите членки представляваха развитието на българската митническа информационна система, сътрудничеството между институцията и бизнеса, както и мерките, които смята да предприеме новото ръководство за повишаване на заплатите на митничарите. „Нашата цел е да работим по-качествено с по-малко на брой хора, но по-добре платени”, заяви пред дипломатите Ваньо Танов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа