Цветанов: ДАНС е опитала да създаде партия

ДАНС беше създадена с цел да обслужва определени кръгове от управляващите, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди откриването на форума “Защита на интересите на служителите на полицията”, предаде репортер на БГНЕС.
Според Цветанов агенцията е трябвало да обслужва определени кръгове от управляващите и най-вече премиерът Сергей Станишев, предоставяйки му „информационен ресурс, с който да си решава вътрешнопартийните проблеми”. Всичко, което се направи от една ситуация без абсолютно никаква концепция беше за да се създадат условия МВР да е по-слабо, заяви още той. Цветанов уточни и че в Наказателния кодекс има предвиден затвор за „загубване” на документ с гриф „секретно”. „Използването на подобна класифицирана информация и даването на възможност някой да генерира някаква обществена подкрепа, беше само с една единствена цел – предстоящите избори и сериозна парламентарна група, която да бъде незаобиколим фактор от управлението на страната, заяви още Цветанов. Според него обаче планът не се е получил докрай. Цветанов не отговори категорично дали става дума за партията РЗС на Яне Янев.
Сергей Станишев е премиерът и отговорникът за всичко, което се случваше в ДАНС, той трябва да каже какво постигна за това кадрово обезпечаване, което беше направено в ДАНС, не злоупотребяваше ли с тази класифицирана информация, заяви вътрешният министър. Той не се ангажира с позиция за реформацията или закриването на ДАНС, мотивирайки се, че винаги взима решенията след анализ. "Днес за ситуацията в която сме, може да се мисли и в тази посока", заяви Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали при създаването на ДАНС не е имало идея, тя да обслужва интересите на БСП, когато столетницата излезе в опозиция. "Аз говорих с хипотези, които се базират на анализ, който съм си направил", заяви Цветанов, когато бе запитан отново за партията евентуално създадена от ДАНС. Според него агенцията е била управлявана от хора свързани с "Държавна сигурност" и групировки, които винаги са били много добре информирани. Цветанов отново се обяви за държава по-силна от организирана престъпност и призова прокуратурата към по активни действия. Според него в последните два месеца няма развитие по случая „Водно огледало“. Проблем имало в Самоков, където двама са задържани за притежание на автомат със заличени номера, който показвали пред дискотека в града. Те били пуснати от прокурор по-малко от 24 часа след задържането си и се наложил разговор с вътрешния министър и главния прокурор за отстраняване на недоразумението. Цветанов е наредил на всички полицейски звена за подават сигналите си в прокуратурата. Вътрешният министър изрази и подкрепа за новото ръководство на ДАНС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа