Яне Янев: Не ме е страх от избори и няма да позволя да ме скарат с Борисов

„Ако започнем със скандални разкрития - това значи да започнем с новата изпълнителна власт”, каза лидерът на РЗС Яне Янев пред телевизия PRO.BG
„Не искам да влизам в ролята на обвинител, има си прокуратура, но всеки намесен в корупционни схами трябва да си понесе отговорността” – това каза Янев на въпрос дали е готов да изнесе конкретни данни за корумпирани министри от сегашното правителство, както обяви по-рано.
„Най-малко ме е страх от предсрочни избори. Дай Боже да се очисти тази политическа система, за да има рестарт в държавата, иначе ще продължим да обсъждаме отвратитетлни за обществото теми”. Така Янев отговори на заканата на премиера да предизвика предсрочни избори, ако партии като РЗС и други продължават да го ядосват. „Има фактори, които искат да ни скарат с Борисов, но това няма да го допусна”, сопред Янев. Той съобщи, че лично премиерът му се е обадил по телефона към 1 часа следобед вчера „и с малко думи” са се разбрали. Според него единствено липсата на ефективна комуникация води до напрежение. В края на януари РЗС ще реши дали да продължи да подкрепя сегашното правитество, даде да се разбере лидерът на РЗС. Тогава изтича 6-месечният период, в който РЗС обеща да подкрепя ГЕРБ. Това ще стане на 30-31 януари в София когато РЗС и техните партньори, консерваторите от Европейския парламент, ще направят анализ на управлението и ще вземат окончателното решение. Янев допълни, че учудването в Европа е как и защо националистическа партия като „Атака” подкрепя безусловно кабинета на Бойко Борисов. Твърдо РЗС ще подкрепи правителството за Бюджет 2010. „Ние сме хора на мъжката дума. Ако не го подкрепим значи искаме това правителство да си отива”. Заканите на СДС да не направят това той нарече „политическото лицемерие”. Лидерът на РЗС заяви, че единственият мотив на бившия премиер Сергей Станишев за съдаването на ДАНС е бил да контролира икомическите кръгове в БСП. „Но той не успя или успя частично”, според него. Част от тези кръгове бил и Иван Драшков, а в момента в службата имало много „драшковчета”.
Според Янев службата трябва да бъде деполитизирана и европейска. Той е против предложението тя да бъде закрита.
По повод политическото инженерство и изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че партии у нас са проект на ДАНС, Янев каза: „За мен е учудващо как могат да говорят в един глас Румен Овчаров и Цветан Цветанов. Ако искат да прегрупират новото мнозинство в парламента и целят политическа провокация – това е отделен въпрос. Аз не задавам въпроса на ГЕРБ продукт ли са на МВР, много хора от МВР са на ключова позиция в ГЕРБ”. Той призова Цветан Цветанов, ако иска да каже нещо, да направи това директно, така както прави РЗС.
Яне Янев определи като „неясна фигура” сочещият се като анализатор Стефан Гамизов. Според него в обществото не е редно да се изказват „циркови артисти”, които никой в обществото не е оторизирал да говорят. Аз говоря от името на 200 000 избиратели, даде пример лидерът на РЗС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа